Zavřít reklamu

Apple-Pay-1Ako je už známe, Apple začína vytvárať pomaly všetko o čom sa špekuluje a tak už nemusíme príliš pochybovať o tom, že by nevyrobil 12,9-palcový iPad Pro. Lenže behom posledného obdobia sa špekulovalo aj o platobnom systéme, ktorý nakoniec Apple predstavil pod pomenovaním Apple Pay. Tento systém je vlastne spojením Passbook, Touch ID a NFC technológie, vďaka ktorému budú môcť užívatelia platiť s pomocou telefónu bez toho, aby už niekedy museli vyťahovať platobnú kartu. Všetko to má ale svoje obmedzenia a do zvyšku sveta sa technológia dostane zrejme až budúci rok.

Ďalším obmedzením potom je, že narozdiel od NFC v iných telefónoch, čip v iPhone je kompatibilný len so špecifickými platobnými terminálmi, ktoré sa nachádzajú u partnerov spoločnosti Apple. Lenže ako je tento systém zabezpečený? Apple je vôbec prvou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla obohatiť NFC o EMVCo tokenizáciu, čo je nové bezpečnostné rozhranie navrhnuté tak, aby chránilo rozvíjajúce sa platobné systémy. Podľa Toma Noyesa, ktorý bol významným manažérom Citigroup, tak Apple použil tú najzabezpečnejšiu platobnú schému na planéte. Že systém funguje na princípe tokenizácie, potvrdil dávnejšie aj Apple.

Apple Pay totiž pracuje s tokenmi, ktoré zastrešujú čísla kreditných kariet. Pri platbe vygenerujú náhodné 16-ciferné číslo, ktoré získa predajca namiesto skutočného čísla kreditnej karty. Tieto náhodne vygenerované čísla nie je možné dešifrovať späť na pôvodné číslo kreditnej karty. Tokeny sú spárované s dynamicky generovaným kódom pre jednorázové použitie, ktoré funguje namiesto bezpečnostného čísla na zadnej strane karty. Kód je vždy jednorázový a viaže sa len na jednu platbu. Zároveň slúži ako identifikátor zariadenia a podľa odborníkov pozostáva zrejme zo šifrovaných dát tokenu, zariadenia a transakcie. Je však treba zdôrazniť, že Apple nikde nezverejňuje, ako funguje jeho platobný systém, kvôli jeho bezpečnosti. Bezpečnosť platby je navyše ďalej posilnená Touch ID, čím sa zvyšuje už aj tak vysoká bezpečnosť. Totiž, aj keby Apple nepoužil Touch ID, stále využíva najbezpečnejší štandard elektronických platieb, aký bol kedy vytvorený.

Apple Pay
*Zdroj: TUAW

Dnes nejčtenější

.