Zavřít reklamu

iPhone 6 fotoaparatiPhone je nejpoužívanějším fotoaparátem na světě. Nativní aplikace od Apple je pohodlná, přehledná a nabízí několik parádních funkcí, jako time-lapse nebo slow-motion videa. Pokud ale chcete mít možnost více voleb a víc si přizpůsobit nastavení a hodnoty, budete potřebovat jinou aplikaci. Naštěstí je zde App Store, ve kterém je spousta aplikací, které vášemu zařízení dají nový rozměr, alespoň co se týče fotografování. Zdůrazňuji, že se soustředím na aplikace, které primárně slouží na pořizování fotografií, ne na jejich upravování (i když tyto možnosti také nabízejí). Pojďme se tedy na některé podívat.

Camera+ (1,79 € + in-app purchases)

Camera+ je nejpopulárnější, nejpřehlednější, nejprodávanější, podle mého zkrátka nejlepší. Tato aplikace nabízí krásný design, který zároveň neubírá přehlednosti a použivatelnosti. S Camera+ si můžete prostě pohrát a nastavit si spoustu hodnot. Ovládání je intuitivní a nijak nepřekáží v používání a v pohodlné navigaci. Můžete si manuálně nastavit expozici odděleně od zaostření, nastavit vyhovující ISO, pořídit spousty fotek za sebou ve funkci Burst, využít až 6x zoom, upravit fotky pomocí spousty efektů… Součástí je samozřejmě možnost fotky sdílet nebo je nahrát na iCloud a poté si je prohlížet či upravovat na dalším zařízení. Pokud chcete něco pohodlného a zároveň plného nastavení a vychytávek, neváhejte a zkuste Camera+. Za tu cenu rozhodně stojí. Škoda jen, že aplikace pro iPad se prodává zvlášť a stojí 4,49 €.

Screen Shot 2014-10-02 at 5
Pro HDR (1,79 €)

Zajimavou volbou může být aplikace Pro HDR, která, jak je jasno podle názvu, se soustředí jen na HDR, ale provádí to zatraceně dobře. Aplikace pořídí několik fotografií a poté je všechny použije a vytvoří jednu fotografii s těmi nejlepšími hodnotami. Především si aplikace skvěle poradí se mixem snímků, které mají rozdílný jas a rozdílné hodnoty. Toto docela dobře zvládá i nativní aplikace od Apple, ale Pro HDR nabízí i manuální nastavení. Uživatel si tedy může vybrat světlá či tmavá místa fotografií, která chce zachovat. Dále je možné změnit hodnoty a změnit jas a kontrast, které aplikace využije z předchozích fotografií. Aplikace v běžném módu pořídí 10 fotografií a uživatel má možnost si vybrat, z kterých by se měla vytvořit ta výsledná fotografie. Jedinou nevýhodou je to, že tato aplikace již dlouho nebyla aktualizována a internetová stránka developera nefunguje. Design tedy není v souladu ani s iOS 7. I tak ale tato aplikace patří mezi nejpopulurnější, a to o něčem svědčí.

Screen Shot 2014-10-02 at 5

VSCO Cam (zadarmo + in-app purchases)

Tato aplikace toho nenabídne tolik, co Camera+, ale je oblíbená jednak kvůli své jednoduchosti, tak kvůli svému systému sdílení. Samotná část focení je skutečně možná až moc osekaná, ale právě díky tomu je vhodná pro začátečníky a nenáročné fotografy. Uživatelé si chválí zejména velký počet filtrů. Pokud vám nestačí počet, který je součástí aplikace, můžete si zakoupit další. Zajimavostí je ale hlavně VSCO Grid, což je platforma, kam uživatelé nahrávají svoje fotky a ukazují je tak ostatním uživatelům. Nebojte, není to obdoba Instagramu, kde najdete tunu selfies, fotky obědů a miliardu fotek roztomilých koťátek (to jediné schvaluju). Do této aplikace uživatelé nahrávají fotografie vysoké kvality, které vám mohou dát určitou inspiraci na vaše další díla. Objevíte tu nádherné fotky přírody, měst, zvířat… Stačí si jen vybrat. Jestli hledáte zábavu a jednoduchost, VSCO Cam je tu pro vás.

Screen Shot 2014-10-02 at 5

vsco-cam-skin-tool-screenshot-0713-500x284
ProCamera 8 (3,59 € + in-app purchases)

Tato aplikace je jedna z těch dražších, ale pokud jste nároční uživatelé, tak by vám mohla vyhovovat. ProCamera nabízí 76 filtrů, oddělené zaostřování od expozice, volbu rychlosti pořízení fotografie (1/8, 1/4, 1/2 a 1 vteřina), formáty 16:9, 4:3, 3:2, 1:1, 3:1, možnost snížení síly blesku nebo preview fotografie v plném rozlišení… To všechno v krásném designu, který perfektně sedí do filozofie iOS 8. V aplikaci si můžete zakoupit další funkce, jako nově představený vividHDR. ProCamera 8 je často aktualizována a tak nabídne ten nejnovější design a pokaždé i několik nových funkcí a zlepšení (s vydáním nového iOS vyjde nová aplikace, ta starší je smazána z App Store). Nevýhodou je jen vyšší cena a přítomnost in-app purchases. Aplikace vyžaduje iOS 8 a novější.

Screen Shot 2014-10-02 at 5

Cycloramic for iPhone 5/5S (1,79 €)

Na závěr jedna úžasná záležitost. Nativní aplikace od Apple sice nabízí pořizovat panoramata, ale 360° panoramata zatím neposkytuje. K tomu je v App Store několik aplikací, ale Cycloramic i to, ale i něco lepšího. iPhone 5 nebo iPhone 5s (starší modely podporovány nejsou a verze pro iPhone 6 a iPhone 6 Plus prý bude k dostání v příštích měsících) stačí postavit na rovný povrch a telefon se sám pomocí vibrací otočí o 360° a pořídí dokonale rovné panorama. Geniální a přitom jednoduché!

Screen Shot 2014-10-02 at 5

Dnes nejčtenější

.