Zavřít reklamu

iOS 8 logo
Před několika dny vytvořil Apple na jeho webu novou sekci zabývající se soukromím, která informovala o několika zlepšení co se týče bezpečnosti dat zařízení Mac a iOS produktů. Jedno z těchto zlepšení, které je součástí iOS 8, je automatická randomizace MAC adres, která probíhá, když zařízení hledá Wi-Fi. Výsledkem tohoto procesu je těžší sledování všech zařízení, která se připojila nebo se alespoň snažila připojit.

Nová dvoudílná studie od AirThight Networks o této nové funkci odhalila několik zajímavých výsledků, včetně pár podmínek, které ukončí proces randomizace MAC adres. V první části studie se vysvětluje, co přesně se musí stát, aby tato funkce začala.

Ukázalo se, že iPhone 5 a starší modely nejspíše vůbec nevyužívají tohoto procesu randomizace MAC adres, i přesto, že bezpečnostní údaje v iOS 8 jasně ukazují, že tato funkce běží na každém zařízení s tímto systémem. Podle AirTight výzkumu pouze iPhone 5s podporuje tuto funkci.

Web Apple vysvětluje, že k tomu, aby se randomizace spustila, je potřebné “pohybovat se venku s telefonem v kapse.” To v praxi znamená, že zařízení musí být zamknuto ke spuštění procesu. Toto bylo potvrzeno AirTight studií, která zjistila, že se randomizace MAC adres a vyhledávání již známé Wi-Fi použitím náhodné adresy zapne přibližně dvě minuty po uzamčení zařízení. Pokaždé, kdy se zařízení znovu odemkne a poté uzamkne, je generována nová MAC adresa.

Je zde ale ještě jedna podmínka nutná pro spuštění funkce, kterou ale možná spousta uživatelů nesplní, a to je zapnutí polohových služeb.

Pokud uživatel i tak splní zmíněnou podmínku, je tu ještě jedna daleko větší překážka, která znemožní používat randomizace MAC adres skoro všem uživatelům iPhone. Tato podmínka je ukázána ve druhé části studie. Během prvních kol testování výzkumníci používali telefon bez SIM karet. Pokud je ale vložili do telefonů a zapnuli datové připojení, randomizace MAC adres se hned vypnula a nebylo možné ji použít.

Ano, čtete správně. Zapnutím datového připojení (3G/4G/LTE) na iPhone se vypne jedna z hlavních funkcí, které Apple věnoval spoustu prostoru na té nové sekci na jeho webu. Zřejmě tedy Apple věří, že pokaždé, když se budete “pohybovat se venku s telefonem v kapse,” si budete také muset vypnout datové připojení…

screen-shot-2014-09-26-at-5-57-54-pm

Dnes nejčtenější

.