Zavřít reklamu

iOS Notes iconAplikácia Poznámky získala v iOS 8 úplne nový rozmer. Až doteraz bolo v aplikácii možné písať len holý text bez akejkoľvek možnosti vizuálnej úpravy a tak užívateľ v prípade, že chcel dačo zvýrazniť, musel stiahnuť inú aplikáciu alebo napísať konkrétne slová s pomocou Caps Locku. Teraz však Apple vyhovel našim prianiam (z väčšej časti) a obohatil aplikáciu hneď o dve dôležité funkcie a to možnosť pridávať obrázky tak, ako v poznámkach na OS X a tiež zvýrazňovať text v nich. Tejto aplikácii chýba do dokonalosti zrejme už len možnosť pridávať nadpisy a názvy poznámok.

Pozrime sa však na to, ako môžete formátovať jednotlivé poznámky. Pokiaľ chcete do poznámky pridať obrázok, potom jednoducho stačí, keď kliknete na voľný priestor a na obrazovke sa zobrazí typické čierne menu s možnosťami. V tomto menu kliknite na Vložiť fotku a zvoľte si obrázok z galérie. Fotografiu ako takú potom nemôžete nijak upravovať a tým pádom ju nemôžete ani zmenšiť. To by však už boli funkcie navyše, ktoré by užívatelia zrejme vôbec nevyužívali. Druhá novinka je potom možnosť formátovať text, teda určiť, čo má byť tučné, čo má byť kurzívou a čo má byť podčiarknuté. V takomto prípade treba zvýrazniť časť textu, ktorú chcete zvýrazniť a ťuknete na ňu ešte raz, aby ste zobrazili čierne menu. Tu sa potom navigujte k tlačidlu BIU a zvoľte si, ktoré možnosti chcete použiť.

iOS 8 Poznámky Pridať fotkuiOS 8 Poznámky upraviť text
Zaujímavé potom je, že tieto zmeny sú spätne kompatibilné s iOS 7 a staršími verziami, ktoré podporujú zdieľanie poznámok a tak v prípade, že ste začali niečo písať kurzívou na iOS 8, potom môžete kurzívou pokračovať aj napríklad na iPode touch 4. generácie s iOS 5. Toto však závisí aj od fontu, ktorý používate na starom zariadení a teda staré Noteworthy nepodporuje tučný text, zato však podporuje kurzívu a podčiarknutý text. V prípade písma Market Felt je potom tučný text problémový. Ani jedno staré zariadenie potom nepodporuje fotografie a namiesto nich zobrazí len kancelársku sponku, ktorú keď zmažete, dôjde k zmazaniu fotografie na iOS 8. Formátovanie textu je tiež dostupné v poznámkach na webe iCloud.

iOS 8 - iOS 6 Poznámky kompatibilita

Dnes nejčtenější

.