Zavřít reklamu

ipod-nanoPamatujete si ještě na rok 2010 a na nejmenší iPod nano, který kdy Apple představil? Šestá generace iPodu nano, kterou nikdo nečekal v takové podobě v jaké nakonec přišla, doslova uchvátila všechny, kteří milovali iPody. Když však Apple zjistil, že výrobci příslušenství začali vyrábět speciální náramky, aby bylo možné tento iPod nosit jako hodinky, rychle vše utnul sedmou generací, která nepřinesla kromě klasického obdélníkového tvaru prakticky nic nového. Apple však mohl přestat šestou generaci prodávat a utnout tak používání iPodu jako hodinek, což bylo poměrně velkým šokem pro všechny, kteří k němu vyráběli příslušenství.

Když o čtyři roky později představil Tim Cook nový segment Apple Watch, inspirace byla zřejmá již na první pohled, bohužel pro mnoho z nás se nejednalo ani tak o pouhou inspiraci, ale o to, že Apple zkrátka upravil vzhled iPodu, dodal mu náramek a vypustil jej do světa jako hodinky. Bývalý designér Apple se nyní rozpovídal pro New York Times o tom, že právě iPod nano byl základem pro Apple Watch a již od chvíle, kdy Apple zjistil že jej lidé používají jako hodinky se začal zaobírat myšlenkou vytvořit samostatný produkt, tedy Apple Watch.

Co je však zajímavější než tato teorie, která napadla každého bez toho aniž by byl designérem Applu je fakt, že Apple Watch jsou jedním z prvních produktů, na jejichž tvorbu měl silnější vliv designový tým, než hardwarový tým. Doposud to totiž bylo naopak a Jony Ive se svým týmem se museli přizpůsobit požadavkům hardwarových inženýrů, kteří určili parametry produktu a designéři si již museli poradit s tím, jak tento hardware zabalit do pěkného šasi. Nyní je však podle bývalého designéra Applu vše jinak a designový tým má silnější slovo než ten hardwaroví, o čemž podle něj svědčí fakt, že Apple Watch musíme nabíjet každý den.

O tom že to bylo dříve naopak svědčí nejeden fakt, ovšem takovým příběhem mluvícím za všechny je příběh iPodu, který měl umožnit připojení bezdrátových sluchátek třetích stran. Hardwarový tým tuto možnost však zamítl kvůli zkrácení výdrže baterie a nutnosti častějšího nabíjení a tím celá diskuse skončila, nyní tomu tak však již bohužel není a designéři zřejmě určují směr celého Applu a to nejen na úkor hardwarového týmu, ale zejména na úkor zákazníků. Ostatně nejeden z nás si již v hlavě položil otázku, zda je potřeba mít každý rok Thinner and lighter iPhone namísto toho, aby mu vydržela baterie o nějakou tu hodinu na víc.

ipod-nano-watch-band-540x298

Dnes nejčtenější

.