Zavřít reklamu

Apple WatchJedna vec, ktorá sa stala predmetom diskusií u nových Apple Watch, je ich cena. Apple totiž predstavil tri edície s troma rôznymi spracovaniami, no doteraz oznámil len cenu základného modelu. Tá je stanovená na 349 dolárov a Apple si tak bude za hodinky Apple Watch Sport s hliníkovým šasi, účtovať skoro rovnakú cenu ako za iPad mini alebo iPod touch, keď ešte boli oba produkty na začiatku predaja. Prečo ale Apple neoznámil ceny ostatných edícií, ktoré sú známe ako Apple Watch a Apple Watch Edition?

John Gruber z Daring Fireball má pre to svoje vlastné vysvetlenie, ktoré však nemusí byť také potešujúce, prečo Apple mlčí o cene hodiniek. Všetko má spočívať v tom, že hodinky od Apple, ktoré vydržia len jeden deň používania, budú naozaj drahou záležitosťou. Dokonca tak drahou, že Apple predsa len splní predpovede Ming-Chi Kua, ktorý vravel, že cena vybraných modelov sa bude pohybovať na úrovní niekoľkých tisícov dolárov. Na cene sa potom bude odrážať aj tradičná marža, akú Apple dáva na svoje produkty. Ak totiž vezmeme do úvahy použité materiály, náklady na vývoj, maržu a ďalšie faktory, potom by sme podľa analytika mali očakávať minimálne takéto predajné ceny:

  • Apple Watch Sport s Ion-X sklíčkom a hliníkovým telom – 349 dolárov
  • Apple Watch so zafírovým sklíčkom a telom z nehrdzavejúcej ocele – 999 dolárov
  • Apple Watch Edition so zafírovým sklíčkom a telom z 18-karátového zlata – 4 999 dolárov

Najnižšia možná cena hodiniek Apple Watch Edition by mohla predstavovať aspoň 1 999 dolárov, čo je odôvodnené tým, že Apple používa u hodiniek čisté zlato a nie len farbu, čo sa odráža aj na váhe. Ako už stihli poukázať niektorí blogeri, Apple Watch Edition sú ťažšie než Apple Watch a tie sú pre zmenu ťažšie v porovnaní s hliníkovými Apple Watch Sport. Ako najvyššiu možnú cenu potom uvádza 9 999 dolárov. Poukázal tiež na fakt, že Apple nechce, aby išlo o inteligentné hodinky, ktoré majú konkurovať tým s Android Wear alebo hodinkám od Samsungu. Apple totiž behom prezentácie ani raz nespomenul „inteligentné hodinky“, ani ho nespomína na svojej webovej stránke. Otázkou ale je, ako verejnosť prijme niekoľkotisícové hodinky, keď vo svojej podstate ide naďalej len o spotrebnú elektroniku a nie o hodinky s príbehom.

Apple Watch
*Zdroj: DaringFireball.net

Dnes nejčtenější

.