Zavřít reklamu

Apple PayMagazín The Financial Times v týchto nočných hodinách prináša nové informácie o iniciatíve Apple Pay, ktorú Apple predstavil po boku iPhone 6 a Apple Watch. Už po predstavení platobného systému od Apple bolo jasné, že nepôjde o neziskový produkt a počítali sme s tým, že si Apple bude z každej platby strhávať menšiu čiastku. To sa nakoniec potvrdilo a dnes tiež získavame prehľad nad tým, akým spôsobom bude Apple zarábať na našich mobilných platbách.

Spoločnosť teraz odhaľuje, že Apple si z každého nákupu strhne 0,15% pri platbe vo výške 100 dolárov, čo znamená, že Apple si ku každému 100-dolárovému nákupu pripočíta 15 centov. Je teda vidieť, že služba Apple Pay nebude žiadnou nirvánou pre investorov, ale pôjde o službu, z ktorej budú profitovať predovšetkým zákazníci, ktorí budú môcť odteraz vykonávať platby s pomocou iPhone alebo Apple Watch. Za zmienku potom stojí, že zisk vo výške 15 centov na 100 dolárov sa týka len platieb s pomocou NFC. V prípade vykonávania platieb cez Bluetooth a aplikácie s integrovaným Apple Pay majú byť poplatky vyššie, keďže v tomto prípade nie sú platby tak bezpečné a funguje tu systém platenia „bez karty“. No aj keď Apple zarobí na službe len pár dolárov, stále je to viac, než konkurencii vygeneruje Google Wallet. Ako je totiž známe, Google nemá s bankami žiadnu dohodu a aj keď umožňuje ľuďom prepojiť si kreditné karty s Google Account a umožní im vykonávať mobilné platby, neúčtuje si absolútne za to, že užívatelia platia telefónom.

Platobný systém spoločnosti Apple potom funguje tak, že dáta o platobných kartách sa ukladajú do bezpečnostnej enklávy, ktorá je ukrytá na základnej doske telefónu iPhone a telefón k nej pristupuje podobne, ako pristupuje k odtlačkom Touch ID. Narozdiel od Touch ID ale technológia Apple Pay šifruje absolútne každý krok, ktorý prebieha pri vykonávaní platby a tiež k registrovaným platobným kartám priraďuje unikátne kľúče, ktoré Apple nazýva ako Dynamické čísla účtov a sú generované vždy automaticky a náhodne. Okrem toho je treba potvrdzovať platby s pomocou Touch ID, pričom pri vykonaní platby sa z bezpečnostnej enklávy pošle do obehu jednorázový unikátny kryptogram, aby ostali údaje o kreditných kartách ukryté naozaj hlboko vo vnútri telefónu iPhone.

Apple Pay

*Zdroj: Bank Innovation; MacRumors

Dnes nejčtenější

.