Zavřít reklamu

Apple 4KServer Digitimes má tradičně dobré informace v oblasti, která se týká displejů a právě na displejích je založena i nejnovější fáma, podle které by měl Apple představit a začít prodávat své nové 27″ monitory Apple Thunderbolt Display s Ultra HD rozlišením již v letošním roce. Nový Thunderbolt display se může podle informací WitsView a DigiTimes pochlubit přesně dvojnásobným rozlišením oproti současnému modelu. Zatím co současný Thunderbolt display disponuje rozlišením 2560×1440 pixelů, novinka by měla nabídnout extrémně jemné rozlišení 5120×2880 pixelů.

Tato informace by byla zajímavá, pokud by však Apple měl možnost tyto displeje čím zásobovat. V současné době totiž DispplayPort 1.2 používaný v Thunderbolt 2 umožňuje přenášet 4K obraz v rozlišení 4096×2160 pixelů, což je maximální podporované rozlišení standardu 1.2 pro DisplayPort. Větší rozlišení tedy nedokáže žádný ze současných počítačů Mac přenášet pomocí jednoho portu. Možnost je pak připojit display s vyšším rozlišení k více portům, zde však zase hraje roli obnovovací frekvence.

Se stejným problémem se potýká také nový display DELL 5K, který jsme vám představili přímo zde a který nedokáže žádný nový Mac zásobovat dostatečným rozlišením. Server AnandTech však spekuluje, že Dell může použít takzvaný Multi-Stream Transport (MST), díky kterému se monitor tváří jako dva displeje s rozlišením 2560×2880 pixelů, což Thunderbolt 2 s DisplayPort 1.2 zvládne. Problém totiž není v tom, že by Thunderbolt 2 nedokázal propouštět potřebné množství dat, problém je v maximálním rozlišení, které se vysílá na jeden displej. Pokud by tedy Apple přišel s řešením přes MST, může nabídnout 5K display, který se bude pro Thunderbolt tvářit jako dvojice displejů a problém s přenosem tím zmizí. Thunderbolt totiž dokáže přenášet najednou 2x 2560×2880 pixelů, ale nedokáže si poradit s rozlišením 5120×2880 pixelů při jednom toku.

Dnes nejčtenější

.