Zavřít reklamu

Appel WatchPomalu ale jistě se zdá, že Apple toho během svého přenosu skutečně příliš neukázal a tak se budou novinky ohledně Apple Watch odhalovat postupně. Jednou z prvních skutečně revolučních zajímavostí je fakt, že hodinky budou zabezpečené při NFC platbách, které Apple označuje jako Apple Pay. Jak již víme, hodinkami lze platit stejně jako iPhonem 5s a iPhonem 6/iPhonem 6 Plus. Ovšem trojice iPhonů je vybavena Touch ID, které je klíčovou vlastností pro platby, jenž jsou zabezpečeny právě otiskem prstů.

Hodinky však Touch ID postrádají a tak se jistě mnozí ptali, jakým způsobem bude možné platbu provádět a zda budeme muset při každé platbě vytáhnout z kapsy telefon, přiložit palec na Touch ID a poté hodinky k terminálu. To by byl samozřejmě poměrně nepraktický krok a snadnější by bylo zaplatit rovnou telefonem. Na to však samozřejmě myslel také Apple a tak platby dovolí přímo, bez nutnosti použít Touch ID a přesto budou platby zabezpečeny.

V momentě kdy si nasadíte Apple Watch na zápěstí a budete chtít provádět platby, bude nutné zadat čtyř místný kód, kterým potvrdíte, že hodinky a kreditní karty s nimi spojené patří skutečně vám. Kód však zadáte až v momentě, kdy budete mít hodinky na zápěstí. Senzory budou samozřejmě monitorovat kontakt hodinek s kůží a pokud je nesundáte, můžete neustále platit bez nutnosti cokoli zadávat. Zkrátka přiložíte hodinky k terminálu a platba proběhne. Takto to může fungovat i několik měsíců, dokud však hodinky nesundáte. Jakmile se přeruší kontakt hodinek s pokožkou vaší ruky, bude nutné před další platbou zadat opětovně pin kód.

Ředitel MasterCard Ed McLaughlin je stejně jako ředitel Visa Charlie Scharf ze systému naprosto nadšený a oba shodně uvádí, že Apple pochopil riziko NFC plateb a dokázal vyřešit problém, který doposud nevyřešil nikdo jiný na světě. Nyní již nemusíte platit NFC bez nutnosti zadat kód jen malé položky, klidně si můžete koupit věc za desítky tisíc euro a platba bude naprosto bezpečná, zaplatíte pouze přiložením hodinek k terminálu a můžete si být jisti, že když vám hodinky někdo ukradne nebo je ztratíte, nepřijdete o své peníze.

Apple watch back

Dnes nejčtenější

.