Zavřít reklamu

iphone_5S_and_iPhone_5CAj keď sa to ešte nezdá, iPhone 5 a iPad 2 sa už za necelých 24 hodín stanú starými iOS zariadeniami, ktoré budú nahradené opäť novšími modelmi. Myslia si to však aj analytické spoločnosti? Localytics, ktoré je autorom niekoľkých štatistík, uvádza, že iPhone 5 a iPad 2 sa ešte aj dnes tešia mimoriadne veľkej popularite, aj keď sa už jedná o produkty uvedené v rokoch 2012 a 2011. Prvý 4-palcový telefón spoločnosti Apple má v súčasnosti 27-percentný podiel na trhu, vďaka čomu dokonca prekonal minuloročný top model iPhone 5s, ktorý má podiel 25%. iPhone 4S má pre zmenu v súčasnosti 21% podiel.

Vyplýva to zo štatistík, ktoré vyzbierala spoločnosť Localytics zo 100 miliónov iOS zariadení behom augusta/srpna 2014. V prípade iPhone sa počíta s tým, že sa čísla v štatistike zmenia po zahájení predaja iPhone 6, ktorý by sa mal podľa špekulácií mal začať predávať už 19.9.2014 v USA. Zahájenie predaja by sa malo odraziť predovšetkým na podieli iPhone 5, kde sa očakáva najväčšia zmena z dôvodu prívalu upgradujúcich užívateľov, ktorí si kupujú telefóny iPhone na dvojročný kontrakt.

Localytics iPhone Share

O niečo inakšia situácia sa prejavila u tabletov iPad, kde sa zdá, že Apple ukončil predaj iPad 2 prakticky nasilu. Podľa dát spoločnosti Localytics je totiž ešte aj dnes iPad 2 najpopulárnejším tabletom od Apple, aj keď bol predstavený už na jar 2011. Za ten čas si vybudoval naozaj silné postavenie a jeho podiel dnes predstavuje 29%, kým iPad Air sa nachádza na piatom mieste s 13% podielom – vďaka čomu svojim podielom prekonal len prvú generáciu iPadu z 2010. Za nízku popularitu iPadu Air môže predovšetkým fakt, že ľudia nepociťujú potrebu upgradovať tablet každé dva roky a vystačia si aj so staršími modelmi. Ešte horšia situácia pritom nastala u iPadu mini s Retina displejom, ktorý bol predstavený minulý rok, no kvôli problémom s výrobou sa začal predávať akosi potichu. Aj to sa podieľalo na tom, že dnes má druhá generácia iPadu mini len 5% podiel, zatiaľ čo prvá generácia sa teší 20% podielu.

Localytics iPad Share
*Zdroj: Localytics

Dnes nejčtenější

.