Zavřít reklamu

ibeaconZdroje už odhalili, že Apple a jeho dlhoročný partner Disney sa pripravujú na uvedenie iPhone 6 a začali do svojich obchodov montovať pokročilé verzie senzorov iBeacon a NFC čítačky, ktoré už budú podporovať možnosť platenia pomocou nového iPhone. V obchodoch Apple Store sa pritom nachádzajú iBeacon senzory už pár mesiacov, doteraz však umožňovali len sledovať polohu a na jej základe potom určili, aká notifikácia sa má objaviť na užívateľovom telefóne. Teraz sa ale v obchodoch budú nachádzať senzory Gimbal Series 20, ktoré celkom ladia s dizajnovým jazykom spoločnosti Apple a oproti súčasným senzorom dokážu ešte presnejšie určiť polohu zákazníka.

iBeacon by bolo možné teraz využiť na jednoduchšie vykonávanie bezkontaktných platieb, keďže systém by mohol určiť, ktorý iPhone má kontaktovať a užívateľ by tak mohol zaplatiť za svoj tovar aj bez toho, aby musel navštíviť fyzickú pokladňu. Tá bude aj naďalej dostupná už len z princípu, že nie všetci zákazníci Applu vlastnia zrovna ten najnovší iPhone. Samotné NFC je v obchodoch Apple Store podporované už teraz, keďže Apple pred nejakým časom obohatil výbavu zamestnancov o zariadenia EasyPay, ktoré im umožňujú vykonávať aj platby s pomocou NFC. Technológia sa však v USA príliš nepoužívala, keďže v krajine sú ešte dnes vo veľkom využívané kreditné karty s magnetickým pásom, očakáva sa ale, že s príchodom iPhone sa toto zmení v prospech technológie NFC.

V prípade obchodnej siete Disney dochádza k tomu, že predajne dostávajú nové čítačky kreditných kariet s podporou NFC, avšak nie je známe, či to súvisí práve s príchodom iPhone 6. Na druhú stranu, CEO Disney Bob Iger je členom predstavenstva Apple a tak je uňho pravdepodobné, že už vie plány spoločnosti Apple a môže sa im predčasne prispôsobiť. Vzhľadom k takémuto partnerstvu je možné, že Disney bude zároveň jedným z prvých, ktorí do svojich obchodov nainštalujú nové Apple iBeacon senzory s kruhovým tvarom, aké sa už dávnejšie objavili v dokumentoch FCC. Tieto senzory by sa mali objaviť hlavne v obchodoch Apple Store, no nie je vylúčené ani to, že ich bude predávať ostatným predajcom, čím by ešte zvýšil svoje postavenie v ekosystéme mobilných platieb. Tento prístroj vyzerá ako biely puk, má nabíjatelnú batériu a micro-USB port, pričom prístrom má hrúbku 1,9 centimetra a priemer takmer 10,2 centimetra.

Apple iBeacon FCC hardware
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.