Zavřít reklamu

Touch ID API iconAko sa špekuluje už nejaký ten piatok, Apple vyvíja svoj vlastný platobný systém, ktorý má užívateľom iOS zariadení umožniť vykonávať platby v obchodoch len s pomocou svojho telefónu alebo hodiniek iWatch. J.P. Morgan ale varuje, že investori by nemali systém pokladať za niečo, čo by zvýšilo zisky spoločnosti Apple a teda znamenalo prínos pre ich akcie. Ak by si Apple účtoval za vykonané platby vyššiu čiastku, užívatelia by zrejme naďalej ostali pri používaní štandardných platobných kariet.

J.P. Morgan očakáva, že Apple bude spočiatku podporovať len kreditné karty, kde si bude pri každej vykonanej platbe účtovať asi 1 cent. Debetné karty budú podporované zrejme až neskôr a to kvôli oveľa prísnejšej regulácii týchto kariet. Vzhľadom k nákladom na službu by ale investori nemali očakávať, že by toto nejak navýšilo zisky spoločnosti Apple. Aj keby totiž platbu využívalo všetkých 444 miliónov majiteľov iPhone a využívali by systém iWallet na všetky svoje transakcie, systém by zvýšil zisky Applu iba o 0.5%.

Lenže hlavným cieľom platobného systému nemá byť prínos pre investorov. Systém je vyvíjaný skôr kvôli tomu, aby Apple uzavrel ľudí do svojho ekosystému, vďaka čomu by mali užívatelia väčšie problémy pri prechode na platformu Android v prípade, že by tak chceli učiniť. Okrem toho je však možný aj taký scenár, že by sa Apple stal poskytovateľom kreditných kariet, čo by mohlo v roku 2015 zvýšiť hodnotu ziskov na akciu o 11%. To by zároveň znamenalo, že by sa Apple mohol stať bankou, prípadne partnerom bánk. V takomto prípade by mohol Apple ponúkať užívateľom predplatené bankové účty, na ktorých by sa už nachádzala čiastka, ktorú by si užívatelia zakúpili v obchodoch Apple Retail Store alebo iným spôsobom.

iMoney
*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.