Zavřít reklamu

iWatchO hodinkách iWatch sa špekuluje snáď viac, než o akomkoľvek inom súčasnom produkte spoločnosti Apple a zdá sa, že konečne nastal ten moment, kedy CEO Apple vystúpi na pódium, vyhrnie rukáv na svojom tričku a predvedie ľuďom hodinky s logom nahryznutého jabĺčka. Pravda, nemôžeme s určitosťou povedať, či bude zrovna dizajn produktu taký, že by nám padla sánka, na druhú stranu Jony Ive celkom úprimne vyhlásil, že iWatch budú svojim dizajnom konkurovať švajčiarskym výrobcom.

Narozdiel od bežných luxusných hodiniek má ale Apple použiť ohnutý OLED displej, pričom hodinky budú k dispozícii v dvoch rôznych veľkostiach. Presnejšie by sa malo jednať o modely s 1.3-palcovým a 1.5-palcovým displejom, kde jeden model má byť určený pre pánske publikum a druhé pre zmenu pre dámske publikum. Hodinky budú pochopiteľne bez ohľadu na uhlopriečku klásť dôraz na sledovanie zdravotných funkcií a na meranie fitnes aktivity, no okrem toho môžeme očakávať ďalšie zaujímavé vlastnosti. K dispozícii má byť NFC čip, ktorý umožní vykonávať mobilné platby aj bez toho, aby užívateľ musel vybrať iPhone z vrecka. To v konečnom dôsledku korešponduje s našimi dávnejšími tvrdeniami – už minulý rok sme totiž uviedli, že ak by Apple predstavil hodinky, mohli by sme ich využívať aj na platenie, ale len v prípade, že má užívateľ pripojené hodinky k svojmu telefónu – vďaka čomu by sa platobné informácie nachádzali naďalej na telefóne a nie v iWatch.

Zaujímavosťou potom je, akým spôsobom budeme hodinky iWatch nabíjať, ak ich Apple predstaví. Podľa tvrdenia mal Apple experimentovať so solárnym nabíjaním, avšak tento experiment zlyhal. Spoločnosť chcela ale aj naďalej ostať pri neobvyklom spôsobe nabíjania a tak sa rozhodla použiť technológiu bezdrôtového nabíjania, pravdepodobne s použitím technológie Qi, aj keď Samsung a mnoho ďalších výrobcov už začína pracovať na novšej technológii Rezence. Kvôli technológii bezdrôtového nabíjania môžeme zároveň očakávať, že balenie bude dodávané s novou nabíjačkou a vôbec nebudeme očakávať Lightning kábel. V takom prípade sa zdá, že hodinky nebudú mať dostatok priestoru na vstavaný Lightning konektor a taktiež je pravdepodobné, že Apple nechce do svojho balenia pribaľovať adaptér, s ktorým nevyzerajú konkurenčné hodinky zrovna najkrajšie, keď sa nabíjajú.

Nakoniec nechýbajú ani informácie o hardvéri. V tomto prípade to vyzerá, že Apple má použiť zafírové sklíčko, ktoré bude chrániť ohnutý ohybný displej, ktorý zdroje stihli popísať ako „unikátny“. Toto môže naznačovať, že Apple skutočne venoval dizajnu mimoriadne veľkú pozornosť. Pod displejom sa potom už nachádza hardvér, kde hlavnú rolu zohráva pochopiteľne základná doska. Tá je veľmi malá a zdroje vedia prirovnať jej veľkosť k veľkosti poštovej známky. No napriek drobným rozmerom doska obsahuje množstvo senzorov a čipov, ktoré figurujú v hodinkách. Apple mal do vývoja fitnes senzorov a zdravotných senzorov nesmierne veľa času a peňazí a zdroje dokonca prirovnávajú iWatch k jednému z najambicióznejších projektov spoločnosti Apple. Hodinky majú využiť maximálny potenciál z HealthKit a novej aplikácie Health, pričom jednotlivé senzory majú byť výrazne lepšie než senzory použité v ostatných fitnes doplnkoch. Nakoniec má byť prítomný dôraz na funkciu Handoff, ktorá spadá do Continuity. Na čo ale bude slúžiť Handoff u iWatch, je otázne.

Apple iWatch
*Zdroj: WSJ; New York Times

Dnes nejčtenější

.