Zavřít reklamu

LG G WATCH R Kategorie chytrých hodinek je teď “in” a je jasné, že výrobci se v příštích měsících budou předhánět ve vydávání nových modelů. Ne jinak je na tom Apple, který možná představí svoje inteligentní hodinky iWatch za chvíli, 9. září. Co ale nabízí trh teď, když je relativně ještě úzký a modelů není mnoho? V následujících řádcích bych chtěl mluvit skutečně o hodinkách, ne o fitness příslušenství a trackerech.

 Jak dělit chytré hodinky?

Když se mluví o mobilních operačních systémech, většině se bleskurychle vybaví trojka ve složení iOS, Android a Windows Phone. Jasně, je tu ještě Blackberry OS, Firefox a třeba Sailfish, ale jejich role rozhodně není nijak důležitá a zdá se, že se to ani nezmění. Když se ale zaměříme na hodinky, situace je jiná. Jelikož jde o vytvářející se trh, je tu jen pár možností a systémů. Zákazník má prakticky na výběr z platforem v podobě Android Wear, Pebble OS, Micrium uC/OS-II (operační systém v hodinkách Sony Smartwatch), Android a Tizen. Tyto systémy jsou použity v zařízeních od výrobců LG, Samsung, Sony, Motorola a Pebble. 

K čemu tato zařízení vlastně jsou?

To je otázka, kterou si teď klade asi každý. A také je to otázka, na kterou není univerzální odpovědi. Každý je jiný a tudíž má i jiné preference a nedá se říct, jaké hodinky jsou nejlepší, to je stejné jako u mobilů. Myslím ale, že každý uživatel chce atraktivní tělo přístroje, pohodlný systém notifikací a intuitivní ovládání, dlouhou výdrž (!!!)  a užitečné funkce. Žádné hodinky nesplňují všechna zmíněná kritéria, ale je jasné, že některé jsou obecněji lepší, než jiné. Pojďmě se tedy na produkty podívat:

Samsung

Korejská firma je momentálně jedničkou v tomto sektoru. Je to dané nejen tím, že na trh přišla jako jedna z prvních, ale také masivní reklamou a rychlou distribucí po celém světě. Nejdříve Samsung představil první generaci Galaxy Gear přesně před rokem, v září 2013. O těch nemá cenu moc mluvit, jelikož na současném trhu vyklízejí pole druhé generaci v podobě Gear 2 a dalšímu modelu Gear 2 Neo. Model Gear 2 skutečně přinesl zlepšení v baterii, v atraktivnosti těla přístroje a ve funkcích. Bohužel si ale nastavil cenovku skutečně vysoko – někde okolo 7 tisíc korun. Na druhou stranu je v hodinkách věstavěný fotoaparát.

Chápu, někomu se to může líbit, ale já se ptám proč? Skutečně mě nanapadá moc důvodů proto, abych fotil s hodinkami. Ale budiž. Naštěstí Samsung vydal i trochu osekanou verzi, a to Gear 2 Neo. Tento model je levnější, stojí přibližně 5 tisíc korun. Ale zápory jsou pořád jasné, hodinky stále nejsou vůbec sexy, vypadají lacině a pořád jsou drahé. Navíc ta baterka… Ne, opravdu se mi nechce nabíjet další přístroj každý druhý den. Dále bych chtěl vědět, proč se všechny zařízení Gear nedají používat s jiným telefonem než s tím od Samsungu. Myslím, že tím Korejci přicházejí o spoustu zákazníků. Zajímavostí určitě je, že první generace byla vydána na systému Android a ta druhá již na systému Tizen. Za tímto krokem můžeme vidět to, co je jasné už delší dobu, Samsung se odlišuje od Googlu kde se dá. Například nadstavba v telefonech se rapidně liší od čistého Androidu, a to nemluvím o tabletech, kde se používá Magazine UI.

gear2neo

Samsung poté ale přece jen představil něco ve spolupráci s Googlem (to ale neznamená, že boje přestávají), a to Gear Live, postavený na nové platformě Android Wear. Cena se zde pohybuje okolo 199 dolarů. Tento model už mi je sympatičtější, systém vypadá hezky, přidává několik důležitých funkcí, jako vyhledávání pomocí hlasu. To mi připadá jako rozumná a využitelná utilita. Tělo ale zůstalo stejné jako u Gear 2, avšak bez fotoaparátu, a nároky na baterku neustoupily, možná naopak. Plusem ale určitě je, že ten systém má budoucnost. Google si, myslím, na zpracování dá záležet a tak se dají očekávat updaty a další funkce. 

Nedávno Samsung představil nový model, Gear S. To je ale trochu jiný příběh. Toto zařízení je zároveň i mobilní telefon, lze se do něj vložit SIM karta a tudíž se s ním dá volat i psát. Nejde tedy o doplňění smartphonu, jde o jeho potenciální nahrazení. Samozřejmě to není pravděpodobné, ale kdo ví, co bude za pár let. Model je to hezčí než předchozí zmiňované produkty. Přináší zaoblený displej a konečně i trochu elegance. Lze jen spekulovat, jaký budou mít telefonní služby na hodinkách vliv na baterku, ale tipuju si, že to nebude nic slavného. No, necháme se překvapit, model má vyjít v říjnu.

Samsung Gear S

LG

Dalším hráčem na poli je LG se svým produktem G Watch, který je též postavený na Android Wear. Zde tedy nejde hodnotit systém, ten je stejný jako u Gear Live, nýbrž pouze tělo. To je v tomto případě podle mého hezčí než u Gear Live, vypadá jednodušeji a elegantněji. Hodinky stojí 229 dolarů. Kdo by si je ale teď kupoval, když LG před pár dny přestavilo G Watch R s kruhovým displejem? To je konečně krásná volba! Musím říct, že se mi toto zařízení opravdu líbí, jelikož nevypadá jako produkt pro geeky, ale jako opravdu pěkné hodinky. Systémem je znovu Android Wear. Nevíme cenu a ani žádné zápory, zatím můžeme být jen nadšeni ze vzhledu a z možná nastávajícího trendu kruhového displeje v chytrých hodinkách.

G WATCH

Motorola

O této společnosti, koupené Lenovem, toho nelze moc říct, protože její model Moto 360 se stále neprodává, i když se k tomu schyluje. Očekává se, že se bude prodávat za 250 dolarů. 360 jako první přinesl kruhový displej v jednoduchém, ale efektivním provedení. Hodinky vypadají parádně, o prvenství v kategorii nejkrásnější wearable se dělí s G Watch R. Uvidíme tedy, jaké budou recenze, až s nimi Motorola vyrukuje do světa. Pro spoustu lidí je to ale to zařízení, na které čekají.

Motorola-Moto-360-Header

Sony

Hodinky Smartwatch 2 mohou být volbou pro spoustu lidí. Nikoho neurazí a ani nenadchnou co se vzhledu týče, ale přinášejí ojedinělý systém od Sony (který běží na Androidu, ale nemají nic společného s Android Wear nebo Gear). Baterie nabízí až 4 dny na jedno nabití, což je skutečně velká hodnota na dnešní poměry. Celkově nabízejí dobrý poměr mezi funkcemi a výdrží. Cena se pohybuje okolo 4 tisíc korun. O co bych se ale bál, je budocnost této platformy a podpory ze strany Sony. Přece jenom si myslím, že konkurence v podobě Android Wear je obrovská a že tento tlak nemůžou Smartwatch přečkat. Navíc se spekuluje, že Sony sice vydá další generaci, nejspíš už za chvíli v Berlíně, ale znovu založenou na svém systému a ne na Android Wear, které se pomalu, ale jistě rozrůstá.

Sony SmartWatch 2
Pebble

Mezi již uvedenými výrobci je to malý hráč. Jde na hodinky trochu jinak. Ale podle mého je to ta nejlepší volba. K dostání jsou dva modely – originální Pebble a Pebble Steel. Oba fungují jak s iOS, tak s Androidem. Steel přináší kovové tělo, které vypadá parádně. Na výběr je ze dvou pásků, kovového a koženého. Model stojí okolo 230 dolarů. Jako alternativou může být první generace, která se dá pořídit o 100 dolarů méně. Výhodou Pebble je, že používají e-Paper displej, známý ze čteček elektronických knih. Použitím této technologie jsou nároky na baterku markantně nižší než u jiných přístrojů. U Pebble se dá hovořit o výdrži okolo 5-7 dnů, což už mi přijde jako přijatelná doba. Nevýhodou samozřejmě je nedotykový displej a tudíž krkolomější způsob manipulace s notifikacemi a ovládáním. To ale dokázu obětovat. Od hodinek chci, abych se nemusel strachovat o to, jestli vydrží. Chci, aby mi občas ukázaly notifikaci z telefonu. Chci, abych měl možnost si vyhrát se systémem a nahrát si tam různé aplikace. To vše mi Pebble dovolí a proto jsou to hodinky, které bych si koupil.

Co na to Apple?

Jak je vidět, trh s hodinkami je nedokonalý, strohý a stále v začátcích. Proto je zde obrovský prostor pro další produkty. Je zde také velká poptávka a zájem ze strany uživatelů. Kvůli tomu je ideální čas pro Apple, aby vstoupil do hry a uvedl na trh zařízení, které si lidé budou chtít koupit. Doufejme, že se toho dočkáme již toto úterý, 9. září.

140106b7.steel_trio_qtr_zoom_web

Dnes nejčtenější

.