Zavřít reklamu

apple-soudLen nedávno sa do ponuky internetových obchodov dostala aplikácia Secret, ktorá umožňovala používateľom anonymne zdieľať statusy so svojimi priateľmi. Aplikácia upútala aj brazílskeho sudcu Paula Cesara de Carvalha, ktorý ju začal používať, no prestal v momente, kedy niekto začal využívať túto aplikáciu na to, aby sa vyhrážal ostatným používateľom. Pretože je služba anonymná a pôvodcu statusov nie je možné vypátrať, sudca sa rozhodol vyriešiť to po svojom a vzal spravodlivosť do svojich vlastných rúk.

Práve preto plánuje donútiť Apple a Google k tomu, aby zmazali aplikáciu z obchodov Google Play a iTunes App Store a nie len to. Okrem toho žiada spoločnosti, aby na diaľku odstránili aplikáciu z každého jedného telefónu v krajine, pričom tak musia učiniť najneskôr do 10 dní, v opačnom prípade za každý deň navyše dostanú spoločnosti pokutu vo výške 8 900 dolárov. Na prvý pohľad to síce znie ako komická žiadosť, na druhú stranu však spoločnosti ako Apple a Google toto môžu skutočne spraviť – konieckoncov užívatelia získavajú len licencie na to, aby mohli dané aplikácie používať ale nestávajú sa ich vlastníkmi – presne tak ako je to aj napríklad s hudbou v iTunes Store alebo Google Play, kde si môže užívateľ stiahnuť zakúpené skladby bez dodatočného pluginu len dvakrát. Spoločnosti totiž môžu spraviť to, že umiestnia dáta aplikácie Secret na špeciálny blacklist server, ktorý má mimo iných aj Apple.

Všetko funguje tak, že na serveri je uložená informácia o tom, že sa aplikácia nesmie používať, pričom tento server je prepojený s aktualizačným serverom App Store. iPhone tak v konečnom dôsledku získa príkaz „zakázať aplikáciu“ priamo z App Store pri pokuse o kontrolu dostupných aktualizácií, ktorá prebieha naozaj často. Google pre zmenu zmaže aplikácie tým, že má vlastný kill-switch, ktorý mu umožňuje aplikácia priamo zmazať zo zariadení. Narozdiel od Apple, Google už túto možnosť niekoľkokrát použil v minulosti, keď chcel ochrániť používateľov pred nebezpečnými aplikáciami.

Secret application

*Zdroj: Estadao.com.br

Dnes nejčtenější

.