Zavřít reklamu

uber_iconAplikace která vyvolala demonstrace, změnila fungování taxi služeb a vzbuzuje emoce kdekoli kam přijde, se nyní dostala také do Prahy. Ovšem tak jako vše co k nám přijde, i Uber sebou do hlavního města přináší několik omezení a to těch, které jsou zásadní a v podstatě zcela mění fungování samotné aplikace. Abychom pochopili to nejzásadnější v čem je rozdíl mezi Prahou a zbytkem světa, pojďme si popsat, jak vlastně Uber funguje. Aplikace je založena na jednoduchém principu a lze ji přirovnat k něčemu mezi stopováním a taxi službou.

Klasický uber nabízí několik kategorií od UberBlack, až po UberPop s tím, že nejoblíbenější kategorií, díky které si Uber vybudoval svoji pozici na trhu je právě UberPop. Tato kategorie totiž umožňuje vstoupit do pozice řidiče každému, kdo má vlastní vůz a řidičské oprávnění minimálně tři roky. Nic víc zkrátka nepotřebujete, aplikace se neptá na to, kolik vám je let, zda jste živnostník, jak budete případné zisky danit nebo na to, zda máte taxikářskou licenci. Pokud máte auto a chcete si přivydělat, stačí se přihlásit do Uberu a následně si vás objednají lidé, kteří potřebují svézt.

Právě kvůli této funkci se však aplikace setkala s obrovskou vlnou odporu ze strany klasických taxislužeb, ale i všech autodopravců. Klasický taxikář totiž musí platit nemalé poplatky za pronájem vysílačky, poplatek za to, že jezdí pod dispečinkem který mu přivádí zákazníky a musí splnit například to, že má čistý trestní rejstřík, díky čemuž získá průkaz řidiče taxislužby, za který opět zaplatí. Celkové náklady na to, abyste se stal taxikářem včetně psychotestů, zdravotních testů a dalších věcí vyjdou na 30 – 40 000Kč. Vysílačka vás pak v Praze vyjde na 3000-6000Kč měsíčně, což je poplatek, který zkrátka musíte platit a to se nebavíme o službách typu Liftago nebo Hopin.

Celkově tak taxikář vynaloží za první měsíc jen něco málo pod padesát tisíc korun za to, aby mohl vozit zákazníky, přes Uber však můžete vozit zákazníky i vy a to bez jakéhokoli poplatku. Navíc služba není nijak monitorována a to zda zdaníte váš příjem je jen a jen na vašem svědomí. V Praze však chtěla společnost Uber splnit veškeré náležitosti, které musí mít řidič taxislužby a proto uvolnila pro Prahu pouze službu UberBlack, což znamená, že vás vždy poveze pouze registrovaný řidič, který má licenci řidiče taxislužby. UberBlack který je jako jediný dostupný v ČR, respektive v Praze, která je prvním a zatím jediným městem kde je možné Uber využívat, zahrnuje výhradně profesionální řidiče.

Díky tomu Uber v ČR stojí 40Kč za nástupní taxu a cena za kilometr je pak 23Kč, což je však cena, pod kterou se některé taxislužby dostávají s přehledem. Celkově tak v současné době služba v Praze slouží pouze jako Hopin nebo Liftago a nenabízí nic víc, než výše uvedené služby. Zda Uber přinese do ČR také tolik diskutovanou službu UberPop je prozatím ve hvězdách.

Dnes nejčtenější

.