Zavřít reklamu

Apple campus 2Philip Elmer-DeWitt z magazínu Fortune vyrazil na mezinárodní konferenci 6000 architektů, aby zde našel alespoň jednoho, kterému se líbí design nového sídla společnosti Apple, bohužel se nepodařilo a ani jeden ze zúčastněných architektů nesdílel přílišné nadšení týkající se vzhledu Apple Campus 2, které se přezdívá díky jejímu tvaru spaceship, tedy vesmírná loď. Architektům se budova zkrátka nelíbí a nechápou její smysl. Ovšem prezident společnosti Pixar Ed Catmull napsal ve své knize Creativity Inc, že se zkrátka nedaří architektům najít klíčovou funkci budovy, která je odvozena z lekcí, jenž Steve Jobs dostal ve vedení společnosti Pixar.

Disney Animation budova je přesně tím, co objasňuje otevřený pracovní svět, myšlenku toho, jak má vlastně samotná stavba fungovat. Steve Jobs viděl na vlastní oči, jak lidé v Deisney využívají otevřený půdorys budovy pro sdílení informací a brainstorming. Steve byl velkým zastáncem prolínání myšlenek a tvrdil, že kreativa není úsilím jednotlivce, ale celého týmu. Budova Applu je tedy navržena tak, aby dokázala prolínat jednotlivé zaměstnance, kteří mohou komunikovat a sdílet své myšlenky. Když budete číst o filozofii Steva Jobse k designu, zjistíte že vesmírná loď, která se stane sídlem společnosti Apple je naprosto přesně navržena podle jeho myšlenek.

Steve věřil v jednoduchost materiálu, věřil, že stačí použít základní materiály, ale musí být mistrovsky zpracované a propojené. Steve chtěl ať ocelová konstrukce není pomalována, ale ať je dokonalá sama o sobě bez toho, aniž by ji musel překrývat nátěr. Chtěl aby skleněné dveře lícovaly přesně se stěnami. I když je vesmírná loď obrovská stavba, základní vlastností kterou přináší je otevřenost prostoru. V budově bude pracovat obrovské množství zaměstnanců od softwarových programátorů, přes designéry, marketingové oddělení, lidi zodpovědné za maloobchod a mnoho desítek dalších oborů. Klíčové je, aby všichni tito lidé mohli komunikovat a byli propojeni v jednom celku, což přesně splňuje Apple Campus 2, který bude dokončen v roce 2016.

spaceship-campus

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.