Zavřít reklamu

windows-blueSom majiteľom notebooku so systémom Windows. Aby som bol presnejší, minulý rok som využil launch akciu Windows 8 a zakúpil som si krabičku, v ktorej sa nachádzala dvojica diskov s Windows 8 Upgrade a po ich boku (pochopiteľne) licenčný kód. Pretože mám notebook a už predtým som na ňom skúšal Windows 8, jeho ovládanie s touchpadom mi prišlo veľmi pohodlné a tak som neváhal a za systém poctivo zaplatil. Klasickú, často kritizovanú „Osmičku“ som využíval celkom spokojne až do minulého týždňa, kedy som prešiel na novšiu verziu, Windows 8.1 Update…

…no a potom to začalo. Do počítača som si totiž nechal stiahnuť masívnu  3 GB aktualizáciu, ktorá mi po týždni používania priniesla skôr viac škody, než dobra. Na jednu stranu ma teší, že mám v počítači aktuálnu verziu Windows a že si tak môžem vychutnať širšiu ponuku softvéru, ktorý je dostupný vo Windows Store. Rovnako ma teší, že je ten Windows Store prehľadnejší, jednoduchší a že k aktualizáciám aplikácií dochádza na pozadí, bez môjho vedomia. Teší ma aj rozličnosť ikoniek na domovskej obrazovke a celkovo to aktualizované prostredie, ktoré mi update priniesol. Lenže to je asi všetko, čo ma teší.

Odkedy som totiž prešiel, pravidelne mi vypadáva WiFi pripojenie, aj keď systém píše, že mám nainštalované aktuálne ovládače – a aj tie som musel stiahnuť zo stránky výrobcu WiFi modulu, keďže predinštalovaný ovládač vo Windows 8.1 Update skrátka nefunguje a človek môže hoci aj stáť na hlave. Toto bol vlastne úplne prvý problém, na ktorý som narazil už pár minút po upgrade a vyriešil som ho len spomínaným spôsobom – napriek tomu sa mi ale niekedy stane, že WiFi vypadne, obzvlášť keď chce človek niečo presunúť na OneDrive, ktorý je teraz súčasťou systému.

windows-8

Ďalším veľkým problémom je pomalosť. Kým Windows 8 fungovala na mojom počítači plynulo, u „rýchlejšieho“ Windows 8.1 Update mi po stlačení Štart tlačítka trvá aj dve sekundy, než sa otvorí prostredie Domovskej obrazovky. Samozrejme, behom tých 2 sekúnd nie je možné s počítačom nič robiť, pretože on skrátka zamrzne. No a v súvislosti s prostredím domovskej obrazovky a Metrom prichádzam do stretu s ďalšími dvoma problémami. HotCorners alias interaktívne rohy, mi po prechode na najnovší Windows proste prestali fungovať. Kým u starej dobrej Windows 8 bolo prepínanie medzi desktopom a Modern aplikáciou svižné, teraz musím stlačiť klávesu „Win“, aby som sa dostal do menu a odtiaľ sa musím prepnúť na pracovnú plochu. Podobne zložitá procedúra ma čaká aj pri prepínaní sa späť do Metro aplikácie. Už nestačí posunúť myš k ľavému hornému rohu a tam sa prepnúť. Teraz musím ísť myšou dole k tlačítko Štart (ktorého sa chcem čo najskôr zbaviť) a z neho smerom nahor, kedy sa už vysunie celá ponuka multitaskingu.

windows-8

Za najväčšiu výhru ale pokladám nefunkčný Charms Bar a spomalený Search. Vyhľadávanie vo Windows 8 pri veľkom množstve súborov tiež nebolo zrovna najrýchlejšie, zato ale človek nemusel filozofovať nad tým, či má reštartovať počítač alebo počkať. U Windows 8.1 Update to tak bohužiaľ je, a než vyhľadám a spustím aplikáciu cez Search, uznám že by som ju mal spustenú oveľa rýchlejšie s použitím Win+R alebo domovskej obrazovky. Spomenul som tiež nefunkčný Charms Bar. Áno, Charms Bar, zrejme najdôležitejšia funkcia, po prechode z Windows 8 na Windows 8.1 Update prestáva Charms Bar skrátka fungovať. A nie je to len môj problém – ako som neskôr zistil na internete, na rovnaký problém (a na veľa ďalších, ktoré som spomenul vyššie) sa sťažujú minimálne stovky ďalších užívateľov priamo na fórach Microsoftu, ale aj na ďalších svetoznámych zahraničných fórach. Aby sa dal Charms Bar znovu používať, potom musí človek reštartovať správcu súborov (explorer.exe) a aj tak mu bude Charms Bar fungovať iba ďalších pár minút. Dúfam teda, že tieto problémy berie Microsoft vážne a keď už plánuje tento mesiac vydať Windows 8.1 Update 2, potom dúfam, že nový update vyrieši problémy, ktoré spôsobil prvý update. V opačnom prípade budem sa asi budem musieť vrátiť k Windows 8 a do budúcna budem musieť mať veľmi zmysluplný dôvod, prečo vyhodiť peniaze za novšiu verziu Windows. Aspoň, že ten Office a Xbox fungujú tak, ako majú…

windows-8

Dnes nejčtenější

.