Zavřít reklamu

apple-planeMinisterstvo dopravy USA má v plánu projednat návrh, který zmírňuje pravidla týkající se zákazu používání mobilních telefonů během letů. The Wall Street Journal uvedl, že minulý týden na mezinárodním Aviation Clubu, potvrdila plány na zmírnění omezení přímo Kathryn Thompson, mluvčí DOT, tedy úřadu Department of Transportation. Mluvčí potvrdila, že ministerstvo dopravy vytváří nová pravidla, která by měla být zveřejněna v prosinci letošního roku.

Stávající pravidla říkají, že všechny mobilní telefony na palubě letadla musí být vypnuty, když letadlo opouští zemi, nebo se k ní přibližuje, aby nedocházelo k zásahům do pozemní sítě komunikačních kanálů, na kterých probíhá komunikace mezi posádkou letadla a kontrolní věží. V roce 2013 FCC oficiálně povolilo používání přenosné elektroniky za letu s výjimkou startu a přistání letadla, ovšem i tak musí být veškerá elektronika v režimu „letadlo“. Nyní FCC navrhla, že by mohli uživatelé používat telefon za letu, což by však v reálu stejně znamenalo pouze možnost použít telefon při startu a přistání, vzhledem k tomu, že v polohách vyšších než 3000 metrů nad zemí již GSM signál není a většinou jeho dosah ztratíte ještě mnohem dříve, než ve třech kilometrech.

Nová pravidla by měla umožnit cestujícím telefonovat, surfovat po internetu a posílat sms během letu, ovšem některé letecké společnosti se již nyní vyjádřily v tom smyslu, že i když FCC využití telefonů dovolí, jednotlivé společnosti na svých linkách použití telefonů stejně zakáží. FCC totiž může něco povolit, ovšem nemůže přikázat leteckým společnostem, aby se podle těchto pravidel řídili, pokud to tedy samozřejmě nejsou pravidla, která něco zakazují nebo regulují. Tato situace pochopitelně platí jen v případě, kdy FCC zmírňuje některá omezení. Jak se můžete dočíst v rozhovoru s profesionálním pilotem, zákaz používání mobilních telefonů na palubě letadel v podstatě nemá žádné bezpečnostní ani jiné opodstatnění.

Dnes nejčtenější

.