Zavřít reklamu

Samsung_LogoAť se dělo na soudních dvorech po celém světě cokoli, Apple a Samsung spojovala již několik let jedna zásadní věc. Apple patří k největším zákazníkům Samsungu a Samsung zase k největším dodavatelům Applu. Je to právě Samsung který stojí za procesory Apple, které najdete v telefonech iPhone, tabletech iPad nebo přehrávačích iPod. Stejně tak Samsung dodává displeje a dříve také paměti a disky pro Apple. Cupertinská společnost však již roky ví, že se musí vymanit ze závislosti na Samsungu, který byl až do nedávna téměř jediným výrobcem, který dokázal uspokojit požadavky Applu na kvalitu zpracování, cenu a množství.

Applu se však podařilo najít další výrobce, kteří dokáží splnit jeho nelehké požadavky a tak se například o výrobu procesorů pro příští iOS zařízení bude starat společnost TSMC. To má samozřejmě negativní vliv na výrobní divizi Samsungu a také na celou společnost Samsung, pro kterou je zvyšující se počet dodavatelů Applu přímo úměrný snižujícím se ziskům. „Tržby a zisk LSI (Logic Chip Business) se zhoršil, neboť poptávka našich hlavních zákazníků i nadále klesá“, uvedl Robert Yi, šéf společnosti Samsung pro vztah s investory.

Analytici očekávají ztrátu pro divizi LSI v letošním roce okolo 877 miliard wonů, což je zhruba 850 milionů dolarů. V loňském roce přitom divize dokázala ukončit fiskální rok se ziskem 203 miliardy wonů, tedy zhruba 20 milionů amerických dolarů a v roce 2012 byl zisk této divize téměř jedna miliarda amerických dolarů.

Galaxy S5

*Zdroj: thewallstreetjournal.com

Dnes nejčtenější

.