Zavřít reklamu

Apple-greenApple se již několik let snaží jít příkladem ostatním společnostem ve využívání obnovitelných zdrojů energie a snižování dopadu výroby na životní prostřední. Tato environmentální politika společnosti je nejvíce vidět v posledních měsících, kdy se do pozice vice presidentky pro ekologické iniciativy Applu dostala Lisa Jackson. Ovšem i přes veškerou snahu Applu přesvědčit nejen uživatele ale, ale také novináře a různé ekologické organizace o tom, že je Apple skutečným lídrem v oblasti environmentální politiky, naráží společnost na problémy, které způsobují výrobci v dodavatelském řetězci.

Lisa Jackson uvedla, že si je společnost vědoma toho, že její dodavatelský řetězec není stejně zelený jako samotný Apple a že zákazníci očekávají, že to bude Apple řešit. „Víme že naši zákazníci očekávají, že uděláme správnou věc. Jsme si vědomi toho, že téměř 70% naší uhlíkové stopy je způsobeno dodavatelským řetězcem. Aktivně pracujeme na zlepšení továren, které máme tady v USA,“ uvedla Lisa Jackson. Problém je však v tom, že Apple má v USA jen minimum výrobních míst nebo dodavatelů, zbytek pochází z ostatních míst po celém světě. Obzvláště asijské země pak mají obrovské problémy se spoléháním na špinavou energii, která znečišťuje životní prostředí.

Environmentální politiku však Apple prozatím uplatňuje jen na USA a zdá se, že není schopen řešit problémy v Číně a dalších zemích, které patří mezi ty, jenž nejvíce znečišťují naši planetu. Vzpomeňme si například na olympijské hry v Pekingu, kdy musela čínská vláda nařídit pozastavení výroby některých závodů, aby bylo možné vůbec uspořádat některé závody, kvůli extrémnímu množství smogu. Nyní se tedy zraky všech ekologů upírají k tomu, co bude Apple schopen udělat s výrobními procesy mimo USA.

Dnes nejčtenější

.