Zavřít reklamu

Rice university RRAMJedným z mnohých prianí užívateľov Applu je, aby už základný iPhone neponúkal 16 GB pamäť ale 32 GB. Konieckoncov, úložisko s veľkosťou 16 GB sa udržuje v predaji už od čias iPhone 3GS, kým dovtedy veľkosť základnej vstavanej pamäte iba rástla. Navyše, výrobná cena pamätí za tie roky klesla a tak by už podľa mnohých bolo načase, aby Apple predstavil iPhone 6 s 32 GB úložiskom v základnej verzii. No aj keď k tomu dôjde, rozhodne nebudeme môcť Apple pokladať za niekoho, kto ponúkne najviac úložiska v telefóne.

Konkurenční výrobcovia totiž radi vydávajú produkty okamžite po tom, ako sa na trh dostane nová technológia a tak je možné, že rovnaký scenár sa zopakuje aj v prípade nového vynálezu Rice University. Výskumníci z univerzity dokázali totiž vytvoriť RRAM alebo tiež Resistive RAM, ktorú je možné vyrobiť s pomocou dnešných technológií pri izbovej teplote a dokonca sa môže čoskoro dostať do výroby, čo má univerzita tiež v pláne. Úložisko narozdiel od klasickej RAM funguje na princípe, že si je schopné pamätať údaje a tak ho je možné využívať miesto aktuálne využívaných Flash pamätí, ktoré sú využívané aj napríklad v MacBookoch Air a Pro s Retina displejom.

Samotné úložisko bolo vo vývoji 5 rokov a ako uvádza univerzita, dôležitým materiálom pri tvorbe je kremík, ktorý je zrejme najdôležitejším materiálom pri dnešnej elektronike a už čoskoro sa z neho môžu začať vyrábať batérie, čím by sa zaručila oveľa vyššia výdrž, než akú majú dnešné telefóny, predovšetkým potom iPhone. Úložisko má kapacitu až 1 TB, vďaka čomu sa môže mobil premeniť na prenosný disk. Navyše, úložisko je plne prispôsobené pre tie najmodernejšie technológie a tak nie je problém, aby sa technológia objavila v nových 64-bitových smartfónoch s iOS 7+ a Android L.

Rice university RRAM
*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.