Zavřít reklamu

iPhone 6Že má Apple so zafírom veľké plány, niet pochýb. Spoločnosť investovala do produkcie zafíru značnú čiastku a špekuluje sa, že tento luxusný materiál hodlá používať vo veľkom u iPhone 6 a neskôr možno aj u ďalších produktov. Obrovský záujem Applu o zafír práve potvrdila trojica patentov, ktoré nielen, že opisujú spôsob, akým chce Apple používať zafírové sklíčko ako sklíčko pre iPhone, ale tiež popisujú využitie zafíru na výrobu podsvietených fyzických tlačidiel. Nakoniec Apple popisuje spôsob, ako posilniť slabé časti zafírového sklíčka pre telefón či iné zariadenie, vďaka čomu dôjde k ešte väčšej tvrdosti a odolnosti materiálu.

Apple tak v konečnom dôsledku presne popísal technológiu, ktorú hodlá používať u svojich telefónov a ktorá spôsobila, že je iPhone 6 zrejme najodolnejším telefónom súčasnosti. Technológia podľa všetkého funguje na tom princípe, že sa v citlivých častiach tvaruje a generuje predpätie, s pomocou ktorého je možné posilniť náchylné časti výrobku tak, aby došlo k zvýšeniu ich odolnosti. Takto upravený zafír potom dokáže odolať pri páde a je všeobecne odolnejší voči poškodenie, teda pokiaľ zrovna sklíčko neprejdete autom. Oblasti, ktoré boli náchylné na poškodenie a bolo na nich použité predpätie, neponúkajú len zvýšenú odolnosť, ale dokonca sú odolnejšie než časti, na ktorých predpätie nebolo aplikované. Techniku je pritom možné uplatniť z vnútornej aj z vonkajšej strany sklíčka.

apple zafir patent 1

Ďalší patent spoločnosti sa zameriava na to, ako by Apple mohol využiť zafír u fyzických tlačidiel. V konečnom dôsledku sa patent sústredí len na to, ako by bolo možné zafír použiť ako náhradu za hliník u tlačidiel na ovládanie hlasitosti, u Power Buttonu alebo u spínaču pre tichý režim. Rovnako tu Apple popisuje, že by sa patent dal použiť aj u Home Button tlačítka, kde ale už Apple využíva zafír teraz. Aby sa ale predišlo možnému poškodeniu, okolo zafírových komponentov by sa mohli nachádzať ložiská, izolátory či dokonca podložky. Patent opisuje, že súčiastky môžu byť nepriehľadné, no ak by boli priehľadné, potom je pod ne možné vložiť LED-ky, ktoré by značili jednotlivé tlačidlá.

Tretí, celkom zaujímavý patent, popisuje spôsob, akým môže Apple zvýrazniť rôzne údaje do zafíru tak, aby boli viditeľné cez zafírové sklíčko. Patent spočíva v tom, že texty by boli vyrazené priamo na zafíre, no boli by chránené pred poškodením a ani ony by nenarúšali štruktúru materiálu. Apple popisuje, že prvky by sa mohli nachádzať vo vnútri zafíru, s tým že Apple by k ich vloženiu do vnútra použil proces implantovania iónov chrómu, titánu alebo železa, ktoré by boli urýchlené v elektrickom poli. Rôznorodosť iónov potom má na svedomí, že popisky by mohli mať rôzne farby, pričom niektoré optické vlastnosti sa môžu len mierne líšiť.

apple zafir patent 2
*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.