Zavřít reklamu

tim_cookŽe sa Apple po nástupe Tima Cooka na pozíciu CEO zmenil, si všimol zrejme každý. Spoločnosť je teraz o niečo inakšia a je to poznať aj na niektorých produktoch, ktoré v posledných rokoch vydala. To isté si všimol aj Daisuke Wakabayashi z portálu The Wall Street Journal a práve on sa vo svojom pomerne obsiahlom článku zameral na to, ako Tim Cook zmenil spoločnosť Apple. Definícia zmeny je však zakódovaná už na samom začiatku, kde sa odvolával na tvrdenie istého bývalého pracovníka spoločnosti Apple, ktorý mal možnosť zažiť oboch CEO.

Tento pracovník definoval rozdiel medzi vedením Steva Jobsa a vedením Tima Cooka veľmi jednoducho: „Steve bol CEO v období vojny, zatiaľ čo Tim je CEO v období mieru.“ Na Jobsovom štýle vedenia sa podpísalo predovšetkým obdobie v čase jeho návratu, keď Apple odkúpil NeXT. Jobs vedel, že je Apple na pokraji smrti a tak musel byť agresívnym lídrom, ktorý bojoval za to, aby z Applu spravil dôležitú technologickú spoločnosť. Jobsov boj bol očividne úspešný a odrazil sa na tom, že je Apple najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Tim Cook je však už riaditeľom spoločnosti, ktorá nie je ani zďaleka na pokraji krachu, ale je riaditeľom spoločnosti, ktorá by sa nemala správať tak arogantne ako keby mala bojovať o svoju existenciu. Práve preto Tim Cook zmenil postoj Applu a spravil ho o niečo láskavejším a pokojným. Najnovšie ho tiež spravil o niečo otvorenejším, čo je poznať na novom iOS 8, ktorý posúva hranice otvorenosti pre vývojárov opäť o niečo bližšie k Androidu. Tim Cook však podľa ďalšieho pracovníka nie je tým riaditeľom, ktorému by záležalo len na tvorbe dokonalých produktov, ale záleží mu aj na tom, ako jeho spoločnosť funguje: „Jediná vec, na ktorej záležalo Stevovi, bolo vytváranie skvelých produktov. Spoločnosť a zamestnanci tu boli len preto, aby dosiahli cieľ. Tim má ale oveľa väčšie starosti o všetko, čo súvisí s jeho spoločnosťou.“

Tim-Cook-Apple-CEO-with-Apple-Logo-and-Steve-Jobs-2
*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.