Zavřít reklamu

androidPo dlhších špekuláciách dnes Google predstavil úplne novú platformu Android TV. Jedná sa prakticky o nástupcu projektu Google TV, ktorý bol predstavený pred niekoľkými rokmi, avšak Android TV má predstavovať úplne nový užívateľský zážitok, ktorý bude rovnaký na všetkých televízoroch, ktoré ho budú podporovať. Má sa totiž jednať o niečo, čo prepojí televízie so službami Google a okrem toho, že sa užívatelia budú môcť k televízoru pripojiť cez svoj účet, budú môcť využívať Google Play ako vstupnú bránu k obsahu.

Tento obsah pozostáva zo štyroch základných zložiek. Na úvod to sú celkom pochopiteľne filmy. Google Play v zahraničí ponúka užívateľom možnosť kupovať si alebo požičiavať si filmy, čo funguje na veľmi podobnom princípe ako v iTunes. Nebudú tu chýbať ani seriály a hudba, no zrejme najväčším prekvapením je podpora hier. Google na projekte spolupracoval s výrobcami herného príslušenstva a garantuje, že užívatelia budú môcť na svojej Google TV hrať hry tak, že sa z produktu môže stať nová herná konzola. Tomu hrá do karát aj fakt, že mobilné hry sa už dávno netočia okolo Angry Birds ale nájdeme tu aj niekoľko skutočne kvalitných titulov, ktoré sú schopné konkurovať handheldom.

Android TV

Obsah však nie je všetko a dôležitou zložkou užívateľskej skúsenosti je aj užívateľské prostredie. Prostredie Android TV je v súlade s dizajnovým jazykom, ktorý Google využíva u svojho softvéru a tak sa aj tu stretneme s plochými tvarmi a známym písmom. Prostredie sa tiež snaží držať v duchu transparentnosti a tak v prípade, že zrovna sledujete video alebo televíziu, položky z menu jednoducho prekryjú veci na pozadí s tým, že časť prehrávaného obsahu bude viditeľná. Zrejme najideálnejším príkladom takéhoto spracovania môže byť spôsob, akým funguje menu PlayStation 3, ktoré je možné otvoriť počas hrania hry. Sú však veci, ktoré musia zaplniť celú obrazovku a jednou z takýchto vecí je aj vyhľadávanie. Android TV využíva k vyhľadávaniu asistenta Google Now, ktorý bol svojimi funkciami prispôsobený pre TV a užívatelia tak tu môžu užívatelia vyhľadávať filmy a seriály, detailné informácie o nich, informácie o hercoch alebo napríklad zaujímavosti súvisiace so svetom filmu.

Samotný systém bol navrhnutý tak, aby fungoval na set-top boxoch a aj na televíziách, vďaka čomu budeme môcť už o pár mesiacov vidieť rozmach televíznych produktov využívajúcich operačný systém Android TV. K výrobcom set-top boxov a jednoduchších herných konzol patrí Intel, Broadcom, Mediatek, nVidia, Qualcomm a Marvell. Výrobcovia televízorov budú na úvod traja, pričom sa má jednať o TPVision, Sony a Sharp. Nakoniec Google oznámil novinky súvisiace s doplnkom Chromecast.

Android TV

Oznámil, že Chromecast je najpopulárnejším streamovacím zariadením na trhu, čomu veľmi pomohla jeho veľmi nízka cena a jednoduchosť. Chromecast je totiž veľmi malý a ponúka užívateľom možnosť jednoducho preniesť YouTube a ďalšie služby na obrazovky televízorov s HDMI portom. Teraz však bol Chromecast obohatený o funkciu Nearby Device, vďaka ktorej už nemusí byť produkt pripojený k rovnakej WiFi sieti a rovnako bol obohatený o podporu aplikácií na iPhone pomocou nového Google Cast API. Najviac však Google potešil majiteľov vybraných telefónov od Samsungu, LG a telefónov Nexus. Majitelia týchto zariadení budú môcť streamovať obrazovku svojho zariadenia na televízory, pričom na televízoroch bude možné vidieť prakticky všetko – aj napríklad zapnutý fotoaparát. Chromecast bol tiež obohatený o podporu funkcie Backdrop, ktorá umožní užívateľom nastaviť domovskú obrazovku Chromecast tak, že pri neaktivite bude zobrazovať fotografie a nie len statický, „neaktívny“ obraz. Užívatelia si budú môcť vybrať fotografie z niektorých webových zbierok, ale tiež si budú môcť vybrať svoje vlastné fotografie, ktoré sa nachádzajú na ich telefónoch so systémom Android alebo iOS.

Chromecast iOS Backdrop

Dnes nejčtenější

.