Zavřít reklamu

apple_wifiNastal čas na zmenu firemných priestorov ku ktorej sa Roman odhodlal a mňa čakala úloha zabezpečiť dobre fungujúcu sieť. Najskôr prišiel na rad pán z UPC ktorý prišiel zapojiť vysoko rýchlostný internet. Všetko prebehlo bez komplikácií tak som mohol nastúpiť na scénu ja. S Romanom sme sa rozhodli, ako inač, použiť overený router od Apple, Apple Airport Extreme. Router sme umiestnili do centra multimediálnej zábavy alebo ak chcete do obývačky. Tam je totiž zavedená pripojka od UPC.

Ako prvé prebehlo vypnutie WiFi časti na UPC modeme a pustili sme sa do nastavovania našeho routeru. Zvolili sme použitie dvoch, kombinácia vyššie spomenutej Extrem-ky a Express-ky nakoľko v strede byte ju príliš veľa železa, ktoré nám rušilo signál, lebo kancelária je na opačnom konci. Použitím týchto dvoch zariadení sme získali veľmi spolehlivé, stabilné a jednoducho obsluhovatelné pripojenie a prepojenie.

Faktory ktoré zavážili

  • využitie AC štandardu
  • dual-band režim, router využíva aj klasické 2,4GHz pásmo ale aj 5GHz pásmo ktoré je skôr Americkým štandardom, ale u nás nie je v takej miere rušené / preťažené ako 2,4GHz
  • vysoký switchovací výkon, toto je vec ktorú veľa dnešních routerov nespĺňa a aj keď majú 1Gbps porty tak nie sú schopné dosiahnuť túto rýchlosť pre nízky výkon

Multimediálne veci sme prepojili samozrejme ethernetovým káblom, nakoľko nedokážu využiť rýchly AC štandard a potrebujeme dosiahnuť dobré prenosové rýchlosti. Vynikajúca funkcia ktorou disponuje Extreme je USB port do kterého môžete pripojiť USB zariadenia ako je externý disk alebo tlačiareň. My sme zvolili pripojenie externého disku pre zdielanie dát medzi uživateľmi. Konfigurácia je veľmi jednoduchá. Pripojíte disk a pôjdete do aplikácie Airport Utilita ktorá sa nachádza v AplikacieUtility, kliknete na svoj router, zadáte heslo a pôjdete do záložky Disk v ktorej viete nastaviť či chcete zdielať disk aj cez WAN port a prípadne zabezpečenie. Na výber sú tri možnosti.

  • Chránené heslo zariadenia čiže heslo, ktoré je použité pri konfigurácii routru
  • Chránené heslo disku, tento krok Vás vyzve na zadanie nového hesla a jeho potvrdenie
  • Uživateľským menom a heslom, tu si možete vytvárať mená a heslá ale nie je možné prideľovať prístupové práva k už existujúcim dátam a narazili sme aj na problém. Pokiaľ máte už na disku dáta a zvolíte túto možnosť o dáta síce nepridete, ale ani po prihlásení ich nie je vidiet; vzniká tzv. domovský priečinok každého uživateľa a má prístup len do nich.
IMG_9003

Kedže už existovala dátová štruktúra disku tak sme zvolili zabezpečenie heslo disku. Tak isto USB nájdeme aj na Express-ke, ale tá už zvláda len pripojenie tlačiarne,  ktorá ale musí byť kompatibilná.  V tomto prípade Apple zrušil podporu „bidirectional komunikácie ktorú využívajú niektorí výrobcovia ako napríklad Canon a jeho CAPT driver. Takže budeme buď musieť nájsť univerzálny ovládač na našu Canon tlačiareň, ktorý nevyžaduje obojstrannú komunikáciu alebo riešiť zdielanie tlačiarne inak. Toto je veľká škoda nakoľko kedysi podpora bola,

AirPort Extreme

ale Apple asi s vývojom software-u narazil na problém a preto podporu odstránil. Bidirectional komunikácia je to, že počítač odošle do tlačiarne tlačovú úlohu a čaká či mu tlačiareň odpovie či ju prijala, či nemá poruchu a pod. Toto robí aj náš CAPT driver a tým pádom pri tlačení dostaneme od ovládacieho software-u hlášku o tom, že tlačiareň nie je pripojená.

AirPort Express

Resumé
Myslím si, že sa nám podarilo vytvoriť kvalitne a stabilne fungujúcu sieť ktorá zabezpečí plynulý chod redakcie ale aj Romanovej multimediálnej zábavy. Pre rekapituláciu, použili sme:

  • Apple Airport Extreme (zapojený po 1Gbps WAN linke do UPD modemu, do 1Gbps LAN liniek je pripojená 4K Phillips telka a PS4)
  • Apple Airport Express (cez bezdrotový most pripojená na Extreme, ktorá rozširuje sieť do kancelárie a do budúcna riešime podporu bezdrotovej tlače)

Dúfam, že sa vám článok páčil a chystám pre Vás zopár návodov ako plne využiť vašú sieť, či už na zálohu alebo pre externý prístup prípadne ako využiť Apple Airport Time Capsule aj na ukladanie filmov a prehrávanie na iPade.

AirPort Express MBP

Dnes nejčtenější

.