Zavřít reklamu

app-store-ios7Je to již více než rok, kdy jsme vás informovali o službách, které slibují napsání až 150 pozitivních recenzí na vaši aplikaci do iTunes App Store. Celý článek o tom, jak vlastně tento nelegální business funguje si můžete přečíst přímo v článku: Chcete ke své aplikaci 50 pozitivních komentářů na App Store? Žádný problém za 149$ jsou vaše! Apple se však nyní rozhodl, že již nebude podobné komentáře k aplikacím tolerovat a falešné komentáře začal odstraňovat. Celý systém fungoval tak, že si vývojář zaplatil určitou částku, například 149$ a za ni získal určitý počet pozitivních recenzí v iTunes App Store. Vzhledem k tomu, že stejně jako my, i ostatní média nabádají uživatele k tomu, aby před stažením aplikace nebo hry četli recenze ostatních uživatelů, nastal problém. Recenze totiž byly vždy pouze pozitivní a bylo jedno co hra nebo aplikace vlastně umí.

Na to, že začal Apple tyto falešné hodnocení odstraňovat upozornil server TechCrunch, který si všiml, že aplikace Better Font Free, která je totálně k ničemu a nedokáže skutečně nic, získala během jedné noci tisíce kladných hodnocení. Celkově tak měla aplikace více než 20 000 recenzí, nyní má však již jen 4000 hodnocení a vzhledem k tomu, že ani vývojáři ani recenzenti, tedy uživatelé, nemají možnost jak tyto recenze odstranit, musel to udělat přímo Apple. Jakmile Apple zjistí, že se u aplikace objevují falešné hodnocení, což lze poměrně snadno zjistit vzhledem k tomu, že to většinou vypadá tak, že se u aplikace na spodních příčkách App Store objeví během noci stovky nebo tisíce pozitivních recenzí, společnost tyto recenze odstraní.

promo

Apple prozatím pouze odstraňuje samotné komentáře a nesáhl k tomu, aby odstranil také samotné aplikace nebo zablokoval vývojářský účet. Problém by bylo totiž dokázat, že si vývojář recenze skutečně objednal a zaplatil za to, že je někdo napíše. Pokud by se to Applu totiž nepodařilo prokázat, neměl by právní nárok na odstranění aplikace. Je samozřejmě pozitivní vědět, že se lze na recenze v iTunes App Store opět spolehnout a pokud tedy narazíte na aplikaci, která nevypadá příliš důvěryhodně a přesto si ji chcete stáhnout, podívejte se na její hodnocení, již by se v něm neměly objevovat falešné komentáře.

promoarrow

Dnes nejčtenější

.