Zavřít reklamu

Naprogramovať nový programovací jazyk nie je len tak. Kým vývoj aplikácie môže trvať týždne, u programovacích jazykov sa skôr doba vývoja počíta v rokoch. Výnimkou nie je ani nový programovací jazyk Swift, ktorý bol mnohými označený za novú „One More Thing“. Kým pre nás, bežných užívateľov, to nepredstavuje príliš veľkú zmenu, pre vývojárov je to nepochybne tá najrevolučnejšia vec, akú Apple predstavil za posledné roky. Pochopiteľne, programátori si už môžu stiahnuť príručku Swift v iBookstore, kde okrem manuálu nájdu aj ďalšie informácie.

Čo tam však nenájdu je, ako dlho trval vývoj programovacieho jazyka Swift. Na túto odpoveď však už stihol odpovedať Chris Lattner, šéf oddelenia pre vývojárske nástroje Applu. Lattner tvrdí, že prvé práce na programovacom jazyku Swift začali už v polovici roku 2010, čiže zhruba v čase, kedy Apple predstavil iPhone 4. O niečo intenzívnejšie sa na projekte začalo pracovať až koncom roku 2011, pričom vývoj nabral na obrátkach len minulý júl/červenec, čiže pár týždňov po konferencii WWDC 2013. Celkovo tak Applu trvalo vyvinúť vlastný programovací jazyk 4 roky.

Lattner ďalej vraví, že dúfa, že Swift dokáže spraviť z programovania prístupnejšiu a zábavnejšiu vec, ktorá z programovania odstráni dodatočné veci v snahe o čo najväčšiu jednoduchosť pri zachovaní pokročilosti jazyka. Samotný programovací jazyk si prebral isté prvky z mnohých známych jazykov, ku ktorým patrí Objective-C, C#, Python, Rust, Haskell, Ruby, CLU a ďalšie. Ďalšia novinka, Xcode Playgrounds a REPL, vznikli kvôli záujmu o vytvorenie interaktívnejšieho a prístupnejšieho programovania. Veľký vplyv na vývoj funkcie Playgrounds mal člen tímu Bret Victor. Na vývoji spomínaných funkcií sa pochopiteľne podieľali aj tímy Xcode a LLDB, ktoré dokázali vytvoriť to, čo Apple predstavil na konferencii v pondelok.

Swift*Zdroj: nondot.org/sabre/

Dnes nejčtenější

.