Zavřít reklamu

Špekulácie sa aj tentoraz ukázali ako pravdivé a Apple na WWDC skutočne predstavil aplikáciu Healthbook, respektíve skrátil jej názov na Health. Nová aplikácia funguje skutočne ako centrum všetkých informácií o zdraví užívateľa, ktoré boli zozbierané zo všetkých zdravotných aplikácií, ktoré má užívateľ nainštalované na svojom zariadení. No spolu s aplikáciou Health predstavil aj platformu HealthKit, čo prakticky hneď spôsobilo, že sa médiá začali zaujímať o to, aký postoj voči funkcii majú vývojári jedných z najznámejších zdravotných aplikácií v App Store.

Prekvapivo to vyzerá, že Apple chce s pomocou platformy HealthKit vstúpiť do úplne nového biznisu, keďže plánuje vo svojich obchodoch zahájiť predaj rôzneho lekárskeho príslušenstva, ku ktorému patria napríklad merače tlaku. Všetky produkty ale musia spĺňať jednu zásadnú podmienku a to tú, že musia byť kompatibilné s operačným systémom iOS. Jednými z prvých spoločností, ktoré začnú predávať svoje príslušenstvo cez obchody Apple Store, sú spoločnosti Withings a iHealth. Okrem nich sem však patria aj výrobcovia softvéru, ku ktorým patrí aj RunKeeper a Strava.

Všetky štyri spoločnosti pritom potvrdili, že plánujú využiť HealthKit a vstúpia tak do nového ekosystému, ktorý Apple predstavil na WWDC. CEO RunKeeper Jason Jacobs oznámil, že aplikácie RunKeeper a Breeze budú už čoskoro podporovať HealthKit. Zároveň ho teší, že Apple do tohto ekosystému zatiahol niekoľko ďalších kľúčových hráčov na trhu, čo pochopiteľne znamená plus v biznise. Výhodou má byť práve to, že Apple spravil v rôznych zdravotných zariadeniach poriadok a to tak, že odteraz už dáta nebudú ukladané len do jednotlivých aplikácií od jednotlivých vývojárov, ale sa budú ukladať do aplikácie Health, ktorá je centralizovaným bodom pri všetkých budúcich fyzických aktivitách.

health
„Sme nadšení tým, že Apple predstavil HealthKit. Withings bol priekopníkom s prístupom zdieľaného API v oblasti prepojených zdravotných služieb, pretože si myslíme že práve to je to, čo chcú naši užívatelia. Chcú mať plnú moc nad údajmi o svojom zdraví a chcú ho mať bezprostredne dostupné tam, kde je pre nich najužitočnejšie. Naše online API v súčasnosti využíva už viac ako 100 partnerov, takže naši užívatelia môžu mať všetky svoje dáta synchronizované s týmito tretími stranami. HealthKit navyše ponúka ešte viac možností, no hlavne viac služieb pre našich užívateľov. Vo Withings sme nad tým dlho nerozmýšľali a preto môžete počítať s tým, že v budúcnosti integrujeme do našich produktov HealthKit,“ tvrdí CEO Withings Cedric Hutchings. Strava je ďalšou spoločnosťou, ktorá plánuje využívať vo svojich službách rozhranie HealthKit a iOS 8, pričom ho chce využiť spolu s koprocesorom M7 v iPhone 5s.

Nakoniec sa k tomu vyjadril aj prezident iHealth, Adam Lin: „HealthKit môžeme potenciálne pokladať za produkt, ktorý zmení pravidlá hry a Apple je práve v tej správnej pozícii. Apple má potenciál stať sa strediskom pre všetky dáta súvisiace so zdravím, presne tak ako sa v minulosti stal stredobodom trhu s digitálnou hudbou. Navyše ak vezmeme do úvahy iCloud, potom to vôbec nie je nereálne. Okrem toho, že to predstavuje pridanú hodnotu pre užívateľov, pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti to predstavuje ohromnú zmenu, posun vpred zo súčasného stavu, kedy je trh s EMR veľmi fragmentovaný. Myslím si, že jedného dňa budeme na tento deň spomínať ako na kľúčový deň v transformácii zdravotnej starostlivosti.“

health_screen_healthdata
health_screen_medical_id
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.