Zavřít reklamu

Intel predstavuje novinky rad za radom a krátko po tom, ako predstavil nové čipy Intel Core M s architektúrou Broadwell, predstavil ďalšiu novinku, ktorú môže v budúcnosti využiť Apple. Intel teraz prezentuje novú bezdrôtovú technológiu, ktorá neumožňuje iba bezdrôtovo nabíjať počítač, ale tiež k nemu umožní bezdrôtovo pripojiť displej a ďalšie príslušenstvo ako napríklad externé disky. Obrovskou výhodou technológie je, že technológia je podľa slov Intelu schopná prenášať dáta na krátku vzdialenosť až s rýchlosťou 7 Gbps, čo je v súčasnosti menej, než dokáže Thunderbolt, zato však viac, než štandardné USB 3.0, využívané u externých diskov.

Technológia nesie pomenovanie WiGig a stojí za ňou Wireless Gigabit Alliance, ktorej členom je aj Intel, Microsoft a ďalší výrobcovia hardvéru. Okrem toho, že technológia dokáže prenášať dáta, dokáže tiež nabíjať počítače a notebooky pomocou technológie Rezence, na ktorej vývoji sa podieľal aj juhokórejský Samsung. Nabíjanie funguje aj v prípade, že sa nad nabíjacou doskou nachádza 5 centimetrov dreva. Práve vďaka tomu je možné nabíjačku ukryť pod stôl, kde nebude príliš prekážať a pritom bude počítačom poskytovať potrebnú energiu. Navyše dokáže nabíjať viacero zariadení naraz a tak by v budúcnosti mohol bezproblémovo nabíjať Mac, iPad aj iPhone zároveň.

WGA má v pláne uviesť technológiu WiGig na trh už o dva roky, v roku 2016, a spoločnosť Intel zároveň dodáva, že už procesory Intel Skylake budú mať natívnu podporu pre novú bezdrôtovú technológiu. Medzi výrobcami, ktorí o technológiu prejavili záujem, nájdeme ASUS, Dell, Fujitsu, Lenovo, Logitech, Panasonic a Toshibu, no Apple zatiaľ žiadny záujem neprejavil. Je však možné, že Apple nechce, aby ostatné firmy vedeli jeho názor, keďže Apple má vo zvyku utajovať všetky svoje plány. Použitie bezdrôtových technológií na Macu a na iOS zrejme nebude žiadnou výnimkou.

macbook-air
*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.