Zavřít reklamu

Tak ako každý rok, aj tento rok Apple zahájil WWDC úvodnou konferenciou, na ktorej predstavil nové produkty. No narozdiel od minulých rokov, tento rok Apple napriek mnohým špekuláciám nepredstavil žiaden nový hardvér ale sa zameral výhradne na iOS, OS X a ďalšie novinky zo sveta softvéru. Ak sa teda mám osobne priznať, skutočnosť, že Apple na tohtoročnej WWDC nepredstavil žiadny nový produkt ma skôr sklamala, než potešila. Pozrime sa teda na osobné dojmy z úvodnej konferencie WWDC 2014.

Celá konferencia začala tým, že sa Apple zameral na systém OS X. Apple tu predstavil nový OS X Yosemite s úplne novým dizajnom, v ktorom môžeme vidieť návrat ku koreňom, presne tak ako tomu bolo už minulý rok pri iOS. Zmeny v novom OS X ma ohromili a aj keď ani tento rok Apple nepredstavil Siri pre Mac, zmeny boli natoľko ohromujúce, že som na absenciu Siri úplne zabudol. Nielen, že sme videli nový, čistý a príjemný dizajn, ale videli sme tu aj niekoľko momentov, ktoré pobavili publikum. Či už to bol telefonát drahej mamičky Craiga Federighiho uprostred konferencie alebo Jony Ive s vlasami, jednalo sa o momenty, ktoré pobavili aj nás v redakcii. Za gigantický prínos do celého ekosystému Apple považujem nové rozhrania Continuity a Handoff, ktoré umožňuje užívateľom zdvihnúť telefonát na Macu alebo odoslať SMS z iPadu. To, ako Apple previazal OS X a iOS vďaka Handoff, považujem spolu s OS X Yosemite za tú najrevolučnejšiu vec, akú Apple na konferencii predstavil. Navyše to môže istým spôsobom naznačovať, že lacnejší Mac mini s procesorom ARM nemusí byť až taký nereálny.

Jony Ive Hair

Naopak to, čo Apple spravil s novým iOS, ma príliš nepotešilo a skôr sklamalo. Inovatívne a revolučné nové funkcie? iOS 8 mi teda ako inovácia vôbec neprišiel. Dobre, úzka previazanosť s OS X Yosemite je geniálna, ale to je zrejme jediný X faktor celého systému. Apple sa aj tento rok bil do hrude s tým, že predstavuje inovatívne funkcie, no v skutočnosti veľa vecí, ktoré predstavil, sme mohli vidieť už v roku 2009 na Androide. Prediktívna klávesnica a možnosť inštalovať dodatočné klávesnice? To som mal už na svojom prvom Android zariadení ešte predtým, než som prešiel na iPhone 3GS. Hey Siri? Čo je tak prevratné na veci, ktorú stihla vytvoriť jailbreak komunita pred pár mesiacmi ako odpoveď na konkurenčné „OK Google“? Nové možnosti úpravy fotografií? Mám podozrenie, že už 2 hodiny pred konferenciou som robil niečo podobné na Samsungu Galaxy S5. Osobne si myslím, že iOS 8 skôr uškodil než potešil. Už to dávno nie je ten jednoduchý systém, ktorý tu bol niekoľko rokov, ale je to softvér preplnený funkciami, čo z neho robí viacmenej Android. Alebo skôr iDroid. Áno, sú to funkcie, ktoré potešia, ale spôsob, akým ich Apple odprezentoval, sa mi zdá prinajmenšom smiešny. Je to ako keby sa súčasné vedenie snažilo zúfalo napodobniť Steva Jobsa, ktorý ale dokázal prezentovať veci tak, že si ich ľudia jednoducho museli obľúbiť.

15MBP-RD_FeaturesCombo_Yosemite-PRINT

Dnes nejčtenější

.