Zavřít reklamu

Je jasné, že niektorí ľudia z času na čas pocítia chuť vrátiť sa k starým telefónom. K ním patrím aj ja a neraz som dostal chuť odložiť svoj iPhone 4, ísť „offline“ z Messengeru a začať používať moju starú Nokiu 6230. Ukazuje sa, že nie som jediný a mnohí ľudia dnes začínajú vyhľadávať staré tlačítkové telefóny, ktoré nemali Full HD displej, nemali štvorjadrové procesory a neboli ani ultratenké. Boli však primitívne, stačilo ich nabíjať každú nedeľu a keď vypadli z ruky, človek začal počítať, koľko ho vyjde nová kuchynská dlažba.

Prekvapivo „boom“ starých telefónov začal minulý rok, kedy sa podľa Djassema Haddada dramaticky zvýšil dopyt po hlúpych mobiloch. Haddad je vlastníkom a zakladateľom francúzskeho internetového obchodu, ktorý sa zaujíma práve o predaj starých, použitých ale funkčných telefónoch. Obchod založil v roku 2009 a ako tvrdí, jeho biznis v roku 2013 nabral na obrátkach. Behom posledných dvoch až troch rokov údajne predal 10 000 mobilov a očakáva, že predaje budú len stúpať. Ľudia totiž vzbudzujú záujem o návrat ku starej, jednoduchej klasike a vystačia si s tým, že ich telefóny vedia telefonovať a posielať SMS správy. To, že na nich nie je Messenger, WhatsApp a že nie sú ultra-tenké, im vôbec neprekáža. Staré telefóny sú populárne u starnúcich ľudí a u ľudí, ktorí hľadajú niečo staršie.

Nokia 6230

Podľa odborníkov sa ale na rastúcej popularite hlúpych telefónov podieľa viac faktorov. Medzi najhlavnejšie patrí chuť odlíšiť sa, byť „offline“ a mať niečo, čo sme chceli v minulosti. Už od prírody nás pritom láka vlastniť veci, ktoré sme poznali v mladosti a nemohli sme si ich vtedy dovoliť. Snaha odlíšiť sa spočíva predovšetkým v dizajne. Dnes každý výrobca vyrába to isté, len s inými parametrami a inou veľkosťou. V minulosti však boli výrobcovia telefónov oveľa kreatívnejší a napríklad Nokia vo svojej zlatej ére vyrobila niekoľko telefónov, ktoré mali jedinečný tvar a človek sa niekedy nevedel rozhodnúť, ktorý sa mu páči viac. Vtedajšie telefóny sa odlišovali v detailoch, akými sú napríklad tvary tlačidiel a práve to ich robilo atraktívnymi. Navyše ak by Apple v minulom desaťročí predstavil svoj iPod+Phone, nebolo by to nič neobvyklé. Bol by to telefón, ktorý by bol rovnako atraktívny a originálny ako mnohé iné. A pritom by mal tiež len nedotykový monochromatický displej.

iphone-with-click-wheel

Ďalším dôvodom, prečo sa ľudia prikláňajú, je spomínaná potreby „byť offline“. Dnešné telefóny sú totiž prepojené s množstvom internetových sociálnych služieb a neexistuje deň, kedy by ste v MHD nepočuli z rôznych strán zvuky prijatej správy z Facebook Messengeru. „Priveľké množstvo online sociálnych sietí a hromada aplikácií z nás urobila otrokov technológií v každodennom živote,“ tvrdí jeden z francúzskych obchodov, ktoré sa zaoberajú predajom starých mobilov. Prekvapivo v tomto obchode kupujú zákazníci z bohatších rodín, ktorí sa chcú vrátiť k tomu, čo je u mobilov dôležité – k telefonovaniu a posielaniu SMS správ. Naopak v inom obchode si všímajú, že sú hlúpe telefóny populárne u ľudí vo veku od 25 do 35 rokov, ktorých láka retro a nekonvenčný štýl a ľudia, ktorí si kupujú hlúpe telefóny z nostalgie. Podľa zakladateľa obchodu Lëkki, Maxima Chansona si niektorí ľudia kupujú hlúpe telefóny ako doplnok k inteligentným telefónom a niektorí dokonca preto, že ich už nebaví sledovať súperenie medzi výrobcami.

Je možné, že sa aj my časom vrátime k primitívnym telefónom, ktoré toho dokázali niekedy viac, než taký iPhone 4?

Nokia 5510
*Zdroj: Novinky.cz

Dnes nejčtenější

.