Zavřít reklamu

Bláznivá predpoveď analytika Briana Whitea o tom, že Apple pracuje na hybridnom telefóne a iPade mini, nakoniec nemusí byť až taká bláznivá. Navyše sa ukazuje, že v budúcnosti by mohla táto technológia, ktorú už pred rokom prezentoval Samsung, zachrániť predaje tabletov iPad, ktoré by sa tak istým spôsobom zjednotili s telefónmi iPhone. Apple totiž zaznamenal nižšie predaje iPadov, než minulý rok a vyzerá to, že na predaje tabletov od Apple číha ďalšia hrozba, ktorou nie je nič iné, než 5.5-palcový iPhone.

Analytická spoločnosť IDC vyslovila obavy, že ak Apple tento rok skutočne predstaví nový iPhone s 5.5-palcovým displejom, potom môžeme očakávať ďalší pokles predajov iPadu. Práve takéto zariadenia zapríčiňujú, že si ľudia radšej zvolia zariadenie, ktoré predstavuje akýsi medzistupeň medzi telefónom a tabletom a ponúka im funkcionalitu oboch, aj keď za vyššiu cenu, než tablet. U väčšieho iPhone to nemusí byť nijak inak, pokiaľ sa ale telefón bude predávať za cenu, ktorá ľudí neodradí od jeho kúpy. Všeobecne sa špekuluje, že 5.5-palcový iPhone by kanibalizoval predaje iPadu mini, ktorý ponúka 7.9-palcový Retina displej.

Súčasne s touto správou IDC znížila svoje predpoklady na počet predaných tabletov za rok 2014. Pôvodne očakávala, že Apple a ďalší výrobcovia tento rok predajú 260,9 miliónov tabletov, no teraz znížila svoje očakávania na 245,4 miliónov zariadení. Dôvod pre slabšie predaje tabletov je ten, že sa trh prepočítal s upgradovacím cyklom u produktov. Ten je totiž dlhší, než sa očakávalo a dokonca sa skôr blíži k upgradovaciemu cyklu počítačov, než aby sa udržiaval na úrovni upgradovacieho cyklu telefónov. U iPhone sú to približne 2 roky, no pri iPadoch to sú viac ako dva roky a to preto, lebo ľudia využívajú svoje tablety aj po uvedení novších modelov na trh. Tento dôvod je celkom opodstatnený, keďže u tabletov hrá hlavnú rolu softvérová podpora a je vyššia pravdepodobnosť, že si ľudia kúpia novší iPad až po tom, ako Apple ukončí softvérovú podporu pre ich model. Navyše, použité zariadenia putujú skôr do rúk ďalším členom rodiny, než aby boli recyklované.

Dnes nejčtenější

.