Zavřít reklamu

Tým, že Apple odkúpil Beats za 3 miliardy dolárov, Apple spravil najväčšiu kúpu vo svojej histórii. Apple má síce vo zvyku z času na čas kupovať menšie spoločnosti, no ešte nikdy neodkúpil spoločnosť, ktorá mala meno a poznali ju milióny ľudí po celom svete. Kúpa je preto skutočne mimoriadna a získala ohromnú pozornosť médií, keďže Apple, jedna z tých cool značiek, odkúpila Beats, ďalšiu cool značku. Lenže čo by mala táto kúpa priniesť pre obe strany? Na to sa už bližšie pozrel server Re/code v rozhovore s CEO Timom Cookom.

Cook vraví, že kúpa spoločnosti Beats je len a iba o hudbe. Je to o tom, že Apple vždy chápal hudbu ako kľúčom k spoločnosti a kultúre. Dôvodom kúpy je však to, že spoločnosť Beats zamestnáva ľudí s veľmi ojedinelými schopnosťami. Tvrdí, že takí ľudia, akí pracujú v Beats, sa nenarodia každý deň a je vzácne, že sa k ním mohol dostať práve Apple, ktorý hľadá talentovaných ľudí. Zároveň potvrdzuje to, o čom sa špekulovalo ako o jednom z hlavných dôvodov kúpy: „Získavame predplatnú hudobnú službu, o ktorej si myslíme, že je prvou službou, ktorá to robí správne.“ Tim Cook tak potvrdil, že jedným z dôvodov kúpy je práve Beats Music, predplatná hudobná služba, ktorá by podľa analytikov mohla vyriešiť problémy s klesajúcimi predajmi hudby cez iTunes Music Store. Navyše to znamená, že Apple oficiálne vstúpil na Android, keďže Beats Music je dostupná aj v obchode Google Play. Na otázku, či Apple nemohol jednoducho spustiť svoju vlastnú službu, odpovedal Tim Cook tým, že to mohol spraviť, ale vďaka talentovaným ľuďom a službe Beats Music získava náskok.

Ďalším dôvodom je, že Beats vybudovalo neuveriteľný biznis s prémiovými slúchadlami, ktoré boli navrhované a vyladené s pomocou expertov a kritikov. Apple je podľa Tima Cooka fanúšikom takto kvalitne odvedenej práce. Navyše je to biznis, ktorý rastie a to pochopiteľne predstavuje plus. Lenže tretím, najhlavnejším dôvodom je, čo majú spoločnosti v pláne do budúcna. Tim Cook verí, že Apple a Beats v budúcnosti dokážu presne to, prečo Apple kúpil Beats. Čo presne by to ale malo byť, sa dozvieme až v budúcnosti. Je pravdepodobné, že budúce telefóny iPhone budú disponovať reproduktormi, ktoré prešli rukami ľudí z Beats. Nemuseli by sme sa ale ničomu čudovať, keďže partnerstvo s Beats malo už v minulosti HTC, čo sa odrazilo na nápise „Beats“ na zadnom kryte telefónu. Je tak možné, že logo Beats nájdeme v budúcnosti aj na zadnej strane hliníkového iPhone.

Partnerstvo medzi dvoma spoločnosťami by sa malo naplno rozbehnúť začiatkom fiškálneho roku 2015, čo znamená, že naplno začne v októbri/říjnu 2014. V období, kedy má Apple v pláne prestaviť iPhone, iPad a ďalšie významné produkty. CEO Tim Cook tiež potvrdil, že Dr. Dre a Jimmy Iovine budú odteraz pracovníkmi spoločnosti Apple na plný pracovný úväzok. Ešte nie je celkom známe, na akých pozíciách budú pracovať, no je zrejmé, že to budú veľmi vplyvné pozície a budú úzko súvisieť s hudobným biznisom spoločnosti Apple. Po boku Beats pravdepodobne povedú ďalší vývoj iTunes Music Store a budú pomáhať pri jednaniach s hudobnými vydavateľstvami, ktoré budú poskytovať obsah pre obchod, respektíve pre iTunes Radio alebo Beats Music.

beatsimage

*Zdroj: Re/code.net

Dnes nejčtenější

.