Zavřít reklamu

NSA a jej špionážny program sa stali veľmi diskutovanou témou, keďže informátor Edward Snowden odhalil ohľadom programu veľmi nepríjemné informácie. Mimo iného napríklad aj to, že technologickí giganti vrátane Applu spolupracovali s NSA na sledovaní užívateľov, aj keď neskôr viacero z nich túto správu vyvrátilo. Jednou zo spoločností, ktorá mala spolupracovať s NSA, je Google, ktorý svojim užívateľom ponúka bezplatnú e-mailovú službu Gmail. Lenže nie každému sa môže páčiť, že jeho e-maily si najprv prečíta NSA a až potom adresát.

To chce zmeniť kolektív programátorov a systémových administrátorov z popredných organizácií, ku ktorým patrí MIT, Harvard a CERN. Spolu s ďalšími inštitúciami vyvíjajú vlastnú e-mailovú službu ProtonMail, ktorá svojim užívateľom ponúkne maximálnu ochranu pred NSA či inou špiónskou organizáciou. Dôvody sú viaceré. Hneď prvý fakt je ten, že spoločnosť sídli vo Švajčiarsku. Švajčiarske zákony garantujú také práva na súkromie firiem a jednotlivcov, aké neponúka zrejme žiadna iná krajina na svete. Na vysokej úrovni ochrany súkromia sa nakoniec podieľa spôsob, akým služba funguje. Služba je navrhnutá tak, aby ponúkala end-to-end šifrovanie alebo inak E2EE. Rovnako vyžaduje dvojité overenie pri prihlásení, pričom procesy šifrovania a autentifikácie sú od seba oddelené a tak ani samotní autori služby nemajú možnosť pristúpiť k e-mailom užívateľov. Vo výsledku teda ak človek zabudne svoje prihlasovacie údaje, navždy stratí svoj účet. Služba je ďalej navrhnutá tak, aby garantovala jej používateľom 100% anonymitu, keďže nesleduje IP adresy ani neukladá prihlasovacie údaje.

protonmail

ProtonMail ďalej umožňuje užívateľom využívať exkluzívne funkcie, ku ktorým mimo iného patrí možnosť zaheslovať e-mailové správy tak, že sa vašim kolegom pošle len link na obsah e-mailu a budete im musieť povedať frázu, s pomocou ktorej budú môcť otvoriť e-mail. Druhou exkluzívnou funkciou je možnosť automatického mazania správ. Máte totiž možnosť nastaviť správy tak, aby expirovali po určitom čase a keď sa tak stane, správa je navždy zmazaná. Ďalšou výhodou je, že služba je plne optimalizovaná pre mobil a to aj bez toho, aby vyžadovala akúkoľvek aplikáciu. Nakoniec je dostupná úplne bezplatne pre každého, bez ohľadu na krajinu. Za službu si však budete môcť zaplatiť, ak budete potrebovať zvýšiť úložný priestor. Bezplatná verzia je totiž limitovaná na 100 MB priestoru a 500 e-mailových správ mesačne. Možnosti platenia pribudnú ale až v budúcnosti, keďže teraz je ProtonMail v beta fáze testovania. Nakoniec, každá e-mailová adresa bude končiť na ‚@protonmail.ch‘.

Dnes nejčtenější

.