Zavřít reklamu

Až doteraz prakticky všetky knihy o Apple súviseli len s ním alebo so Stevom Jobsom. Lenže podaktorí spisovatelia si uvedomili, že Apple nie je len o Stevu Jobsovi ale že v spoločnosti pracujú aj ďalšie významné osobnosti. Hneď na druhom mieste sa celkom oprávnene nachádza šéfdizajnér spoločnosti, 47-ročný brit Jonathan Ive. Jony sa v minulosti stal najbližším spolupracovníkom a priateľom Steva Jobsa a aj preto si ho mnohí prirovnávajú k patrónovi iMacu, iPodu a iPhonu. Práve o Jonym v týchto dňoch vychádza nová kniha, s jednoduchým dizajnom a názvom, ktorý vraví snáď za všetko. Kniha Jony Ive sa začne v našich kníhkupectvách predávať už o pár dní, no my vám už teraz prinášame naše prvé dojmy.

Kniha, ktorú práve držím v ruke a píšem o nej, je v angličtine, no je možné, že sa u nás začne predávať aj so slovenským alebo českým prekladom vhodným pre ľudí, ktorým sa knihy čítajú pohodlnejšie v týchto jazykoch alebo nerozumejú angličtine. Originálne vydanie knihy má 306 strán, no nenájdeme tu iba kopu textu, ale aj obrázkové prílohy, ktoré určite upútajú pozornosť každého fanúšika spoločnosti Apple a čitateľa. Okrem zaujímavých fotografií produktov Applu tu môžeme vidieť aj fotografie Jonyho Iva z minulosti a pri pohľade na ne vás zrejme napadne len jedna myšlienka. Čím menej má Jony Ive vlasov na hlave, tým sú produkty Applu menšie a jednoduchšie.

jony-ive-imac-g4

Verte mi, že to tak platí a keď uvidíte fotografiu Jonyho Iva z čias iMacu G3, nebudete veriť, že je to on. Autor si je toho vedomý a aj preto v popise fotky vysvetlil, že sa Jony nachádza vľavo. V prvej kapitole knihy sa dočítate, ako sa Jony už od svojho detstva stretával s dizajnom u svojho otca. Malý Ive chodil so svojim otcom pravidelne von a diskutovali práve o tom, ako by mohli jednotlivé lampy vyzerať inak, aby vedeli vydať čo najviac svetla. Možno kebyže sa Ive nedostane do Applu, potom má Británia tie najkrajšie lampy na svete a stali by sa jedným z hlavných dôvodov, prečo navštíviť Britániu, alebo aspoň Londýn.

Kniha síce nerozoberá Ivov životopis do takých detailov ako Walter Isaacson, čo ale neznamená, že je jeho mladosť popísaná len stručne. O jeho živote v minulosti je tu totiž dostatok zaujímavých informácií, ktoré upútajú pozornosť čitateľa. Rovnako sa tu dozvieme množstvo zaujímavostí z navrhovania inovatívnych produktov, akými sú napríklad iMac G3, iPod alebo prvý iPhone. Viac ako 300 strán stačí na to, aby sa ľudia dozvedeli zrejme všetko, čo kedy chceli o Jonymu Ivovi vedieť. Dokonca sa hneď na samom začiatku knihy dočítate, ako sa Leander Kahney, autor knihy, stretnul s Jonym a jeho manželkou a prečo bolo toto stretnutie nezabudnuteľné pre oboch z nich. Rozhodne ale neplánujem odhaliť detaily, keďže tým by ste vďaka tomuto článku prišli o ďalšiu zaujímavosť, ktorá sa ukrýva vo vnútri knihy. Samozrejme, kniha je vhodným darčekom pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o Apple a chcú sa dozvedieť niečo viac o konkrétnych ľuďoch, ktorí ho tvoria, a nechcú čítať knihy, ktoré opisujú Apple ako celok. Pokiaľ vás zaujíma ešte niečo viac o Stevu Jobsovi, potom vás môže iste upútať aj kniha Inside Steve’s Brain, ktorá je jednou z najznámejších kníh o Stevu Jobsovi na trhu.

jony-ive-imac-g4-1

Dnes nejčtenější

.