Zavřít reklamu

Včerajší deň bol dôkazom toho, že Apple nie je jedinou spoločnosťou, u ktorej sú úniky pravdivé. Včera totiž Microsoft oficiálne predstavil Surface Pro 3 so slovami, že sa jedná o tablet, ktorý môže nahradiť váš notebook. Microsoft to tvrdí celkom oprávnene, tretia generácia Surface totiž ponúka väčší displej, než prvé dve generácie. Surface Pro 3 už disponuje 12-palcovým displejom, čím sa zaradil do segmentu, ktorý tento rok debutoval s tabletmi Samsung Galaxy NotePRO 12,2″. Nový Surface môžeme navyše pokojne prirovnať k MacBooku Air od Microsoftu.

Spoločnosť totiž použila prakticky rovnaký hardvér, aký môžeme nájsť v počítačoch MacBook Air a v 13-palcovom MacBooku Pro s Retina displejom. Pod 12-palcovým displejom sa nachádza procesor Haswell s 4 alebo 8 GB RAM v závislosti od konfigurácie a SSD disk s rôznou kapacitou. Najväčšiu pozornosť z vonkajšieho hľadiska si ale získa displej. Displej tabletu totiž disponuje rozlíšením 2160 × 1440 bodov, čím sa mu podarilo predbehnúť Apple. U neho sa už nejaký čas špekuluje, že predstaví MacBook Air s Retina displejom a podľa početných analytikov na čele s Ming-Chi Kuom by ho mohol Apple začať predávať už tento rok.

Displej prišiel v ten správny čas, keďže Intel momentálne vyrába úsporné procesory Haswell. Práve táto kombinácia sa podpísala pod fakt, že Surface Pro vydrží až 9 hodín používania na jedno nabitie. Samozrejme, nový Surface nemôžeme pokladať za bežný tablet. Nielen, že disponuje väčším displejom, ale tiež v ňom nájdeme plnohodnotný desktopový OS a hardvér, ktorý postačí na prácu s Adobe Creative Cloud. Tretia generácia Surface ponúka operačný systém Windows 8.1 Pro, avšak narozdiel od iných výrobcov tu Microsoft neponúka žiadne softvérové bonusy, ako napríklad bezplatnú verziu Office na určitú dobu. Na druhú stranu ale k tabletu dodáva stylus Surface Pen, s ktorým má byť práca jednoduchšia na tak veľkom displeji.

Tablet nie je vôbec ľahký. Má váhu 800 gramov a hrúbku 9,1 milimetra, vďaka čomu je ťažší a hrubší než iPad Air. Z hľadiska hardvéru budú k dispozícii viaceré konfigurácie. K dispozícii budú procesory Intel Core i3, Core i5 a Core i7 s bezpečnostným čipom TPM Chip. Nakoniec Microsoft spomína aj to, že verzie s 4 GB RAM budú obsahovať 64 alebo 128 GB úložisko a verzie s 8 GB RAM budú obsahovať 256 alebo 512 GB úložisko. Cena tabletu začína na 799 dolároch za najlacnejší model a pohybuje sa až po úroveň 1 949 dolárov, za čo bude Microsoft predávať verziu s Intel Core i7, 8 GB RAM a 512 GB úložiskom. V cene ale nie je zarátaný obal Touch Cover, ktorý tak predstavuje dodatočnú investíciu vo výške 149 dolárov. Výsledkom tejto kúpy ale bude, že užívatelia získajú tablet a notebook v jednom. Nedá mi však nespomenúť jeden detail na stránke Microsoftu a to ten, že spoločnosť na samotnom konci oficiálnej stránky produktu spomína, že ceny, ktoré uviedol, sú len odhadované a zdôraznil, že skutočná cena sa bude líšiť.

surface pro 3
*Zdroj: Microsoft

Dnes nejčtenější

.