Zavřít reklamu

Históriu loga spoločnosti Apple sme si už opísali, no zaujíma vás, prečo logo spoločnosti Apple vyzerá práve tak, ako vyzerá? Prečo stvárňuje nahryznuté jabĺčko? Odpoveď na to vám dá samotný autor, Rob Janoff. Janoff na svojom webe uverejnil zaujímavosti z výroby loga, ktoré navrhol pre spoločnosť Apple a ktoré s ním zotrvalo prakticky dodnes od roku 1977. Apple nechal zmeniť svoje logo už rok po založení, keďže Steve Jobs chcel niečo, čo bude jednoduchšie, než prvé logo spoločnosti. Pôvodné logo Applu navrhol pre Apple Ron Wayne, jeden z jeho spoluzakladateľov, ktorý opustil spoločnosť len dva týždne po jej založení.

Pôvodné logo nebolo vôbec jednoduché. Okrem nápisu Apple Computer Co. zobrazovalo slávnu podobizeň Isaaca Newtona pod jabloňou, na ktorej svietilo jablko nad jeho hlavou. V tej dobe mal Apple svoje sídlo v lokálnom nákupnom centre a pracovali v nich len traja ľudia – Steve Jobs, Steve Wozniak a Mike Markkula. Trojica sa rozhodla, že druhý počítač od Applu musí mať svoju vlastnú bedňu a na nej sa pochopiteľne musí nachádzať logo. Logo by malo byť ľahko rozpoznateľné a práve preto si Apple najal Roba Janoffa, ktorý dokázal celkom nemožné. Už prvé logo, ktoré vytvoril a odprezentoval Jobsovi, Jobs okamžite schválil a uznal ako oficiálne logo spoločnosti Apple. Pestrofarebné logo sa od toho momentu začalo nachádzať na počítačoch, disketách a mnohých ďalších produktoch, ktoré Apple vyrobil v minulom storočí.

rob janoff apple logo

Dôvodov, prečo Janoff uspel na prvý pokus, bolo viac. Tvar, akým je jablko nahryznuté, dokonale odlišuje jablko od ostatných druhov ovocia, ktoré má podobný tvar a tiež ho zväčšuje. Jobs požadoval, aby bolo logo pestrofarebné a upútalo pozornosť detí, aby boli počítače pre ne vo výsledku atraktívnejšie. Dúha bola zároveň dôkazom toho, že Apple II v tej dobe ako jeden z mála počítačov na trhu dokázal zobrazovať farebné obrázky. No a na záver sa stalo symbolom ľudskosti a priateľskosti voči užívateľom. Na tom sa mimo iného podieľala Janoffova schopnosť zobraziť abstraktné myšlienky, čo bol zároveň hlavný dôvod, prečo si Apple zvolil jeho na tvorbu loga. No a vyzerá to, že Janoff svoju úlohu splnil perfektne, keďže jeho logo sa používa prakticky dodnes, aj keď s menšími obmenami. Tieto obmeny zachytil Janoff na obrázku, ktorý môžete vidieť nižšie. Okrem iného sa vďaka tomu dozviete, že krátko po návrate Jobsa do firmy a vydaní Bondi Blue iMacu spoločnosť dočasne využívala „priesvitné“ modré logo, ktoré prakticky upadlo do zabudnutia.

apple logo historie

Dnes nejčtenější

.