Zavřít reklamu

Čínsky výrobca Xiaomi práve predstavil svoj prvý tablet. Nový tablet „čínskeho Applu“ nesie pomenovanie MiPad, ktorý sa podobá nielen na názov tabletu od Apple, ale aj na názov jablčného tabletu v Simpsonovcoch. Lenže podobnosť s iPadom nekončí len pri názve. Nový tablet má 7.9-palcový displej od Sharpu s rozlíšením 2048 × 1536 bodov, čo znamená, že si Xiaomi ako dodávateľa displejov zvolilo toho istého výrobcu, ktorý už teraz vyrába displeje pre iPad mini s Retina displejom.

Nový tablet od Xiaomi tak má „Retina“ displej s hustotou 326 ppi, ktorá je rovnaká, ako pri iPade mini 2. generácie. Okrem toho dáva Xiaomi dôraz na výkon a tak sa v jeho útrobách nachádza procesor 4+1-jadrový procesor nVidia Tegra K1 s frekvenciou 2.2 GHz a 192-jadrovým grafickým čipom Kepler. Vo vnútri tabletu sa ďalej nachádza 2 GB RAM a 16 alebo 64 GB úložisko. Verzia s 32 GB úložiskom neexistuje. No aj napriek tomu, že sú k dispozícii iba dve kapacitné verzie, užívatelia si môžu stále rozšíriť pamäť s pomocou microSD slotu, kam je možné zasunúť kartu s kapacitou až 128 GB. Na zadnej strane tabletu sa nachádza 8-megapixelový fotoaparát od Sony a vpredu sa pre zmenu nachádza 5-megapixelový fotoaparát s f/2.0 objektívom. Nakoniec je tu batéria s úctyhodnou kapacitou 6 700 mAh a stereo reproduktory.

xiaomi mipad

Čo ale zrejme zaujme pozornosť pri pohľade na tablet je, že sa tablet od Xiaomi bude predávať v piatich farebných verziách. Čo upriami pozornosť ešte viac, je podobnosť farieb s tými, v ktorých sa predáva iPhone 5c. Tablet od Xiaomi sa totiž predáva v bielej, modrej, žltej, ružovej a zelenej farebnej verzii, pričom všetky sú svetlé. Bonusom je tmavšia farba, ktorá pripomína novú „Slate“ farbu. Pokiaľ by sme si odmysleli tlačítko Home Button, potom získavame do rúk zariadenie, ktoré vyzerá identicky s konceptom iPadu mini „C“ od Martina Hajeka. Práve on v minulom roku vytvoril koncept plastového iPadu mini, ktorý si bral inšpiráciu z iPhone 5c. Xiaomi MiPad má rozmery 202,1 × 135,4 × 8,5 milimetra, vďaka čomu je skoro rovnako veľký ako iPad mini. Aktuálna generácia má rozmery 200 × 134,7 × 7,5 milimetra. Plast sa zároveň podpísal pod vyššiu váhu, keďže MiPad má váhu 360 gramov, zatiaľ čo iPad mini má váhu 331 gramov. Xiaomi ale bude lacnejší. 16GB WiFi verzia stojí zhruba 240 dolárov a 64GB WiFi verzia stojí 270 dolárov. MiPad sa začne predávať pre testovacie účely už v júni/červnu.

xiaomi mipad
xiaomi mipad
*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.