Zavřít reklamu

Pretože Apple prvýkrát v histórii zaznamenal pokles predajov v iTunes Music Store, spoločnosť začala okamžite hľadať alternatívne spôsoby ako túto nepríjemnú situáciu vyriešiť. S poklesom pochopiteľne nie sú spokojní ani hudobné vydavateľstvá, keďže iTunes Store generuje až 90% všetkých predajov digitálnej hudby v USA. Vydavateľstvá teda spolu s Applom začali hľadať spôsob, ako zabrániť poklesu predajov a z viacerých nápadov sa ako najzaujímavejšie zdali, že Apple spustí predplatnú hudobnú službu a že vstúpi na Android.

A to sa práve stalo. Tým, že Apple odkúpil spoločnosť Beats, zabil hneď dve muchy jednou ranou. Jednak tým, že odkúpil spoločnosť Beats, získava prístup k jej stramovacej službe Beats Music. Tá dokázala za štyri mesiace existencie prilákať 200 000 aktívnych užívateľov, ktorí za službu platia 10 dolárov mesačne a tak je služba schopná generovať 2 milióny dolárov každý mesiac. Samozrejme je služba iba na svojom začiatku a vzhľadom k tomu, že u mladých ľudí je značka Beats rovnako populárna ako iPhone, je jasné že jej popularita bude rásť aj naďalej. To ale neznamená, že Apple bude zarábať iba na ľuďoch, u ktorých sú Beats a iPhone súčasťou každodenného odevu.

Apple totiž v posledných mesiacoch zvažoval nad tým, že predstaví oficiálnu iTunes aplikáciu pre Android, no v tej dobe ešte nebolo známe, či sa bude jednať o aplikáciu iTunes Radio alebo iTunes Store. Ale tým, že Apple odkúpil Beats, už tento problém nadobro vyriešil. Služba Beats Music je už teraz dostupná pre Android! To znamená, že Apple našiel spôsob, ako získať ďalší bod príjmu a to práve konkurenčnú platformu, o ktorej Tim Cook v minulosti vyhlásil, že „Apple nemá problém vyrobiť aplikáciu pre Android, ak to bude mať zmysel.“ Práve udržanie životaschopnosti iTunes je dôvod, prečo by mal Apple vstúpiť na Android.

Lil Wayne Beats by dre

Platformu od Google dnes využíva viac ako 900 miliónov ľudí po celom svete a to znamená, že sa Applu otvorila brána k desiatkam miliónov ďalších užívateľov, ktorí teraz budú môcť využívať jeho služby aj bez toho, aby museli vlastniť akékoľvek iOS zariadenie. Služba Beats má svoje meno a povedzme si na rovinu, že pre Apple je vždy lepšie, aby do Google Play vstúpil pod iným menom, než „Apple“. Nakoniec už len ostáva otázkou, ako na to všetko zareaguje Phil Schiller, ktorý si v minulosti zmazal Instagram len preto, že jeho aplikácia vyšla pre Android a prestal sledovať Twitter Tonyho Fadella po tom, ako Google odkúpil Nest.

Aby sme si to ale zhrnuli, tak je Beats pre Apple ekonomicky dobrá záležitosť. Produkty Beats majú vďaka Dr. Dre nasadenú vysokú maržu a to je to, čo z finančného hľadiska spája Beats a Apple. Investorov poteší, že Apple teraz bude zarábať na 200-eurových slúchadlách, že bude mať vo svojom okruhu slávneho rappera, ktorý hýbe svetom hip-hopu, že bude mať Jimmyho Iovina, ktorý má veľmi vplyvné konexie u vydavateľstiev a v neposlednom rade Apple splní očakávania hudobných vydavateľstiev, ktoré od Applu požadujú, aby vyriešil situáciu so stagnujúcimi predajmi hudby a zároveň si udržal vysokú maržu na hudbu. Reklamy v iTunes Radio očividne neboli tak ziskové, ako si vydavateľstvá a Apple predstavovali. Beats ale bude, stojí 10 dolárov mesačne.

DrDre-Jimmy

Dnes nejčtenější

.