Zavřít reklamu

Společnost Apple oznámila začátkem tohoto měsíce své rozhodnutí, že zákazníkům oznámí, když ji orgány činné v trestním řízení požádají o poskytnutí osobních údajů o daném zákazníkovi. Nyní se k tomuto oznámení připojila také nová sada pokynů pro úředníky trestních orgánů, která informuje o tom, jak bude s jejich požadavkem naloženo a jaké typy informací lze od společnosti Apple získat. Dokument obsahuje informace, které nejsou určeny přímo pro zákazníky, ale pro vyšetřovatele, jenž se od Applu snaží získat informace o zákaznících.

Dokument opět uvádí a informuje tentokrát nikoli zákazníky, ale vyšetřovatele, že v případě, kdy společnost orgány činné v trestním řízení požádají o informace o daném zákazníkovi, bude Apple zákazníka o této skutečnosti neprodleně informovat. Apple bude informovat své zákazníky, když si vyšetřovatelé  vynutí poskytnutí osobních údajů zákazníků. Výjimku budou tvořit případy, kdy bude soudně zakázáno Applu, informovat zákazníka o tom, že si vyšetřovatelé jeho údaje vyžádali. Druhou výjimku pak budou tvoři případy, kdy společnost Apple podle vlastního uvážení zjistí, že by poskytnutí těchto informací zákazníkovy mohlo vést k jeho zranění nebo smrti, případně pak také v případech, kdy se informace mohou týkat dětí a případ vyšetřování souvisí se zločiny vůči dětem.

Apple také uvedl, že na základě obdržení platného soudního rozhodnutí může poskytnout emailovou komunikaci uživatele orgánům činným v trestním řízení. Apple však nemůže poskytnout komunikaci přes iMessage nebo FaceTime, vzhledem k tomu, že tyto komunikace jsou šifrovány takovým způsobem, že k jejich dešifrování nemá přístup ani samotný Apple.

Apple dokument

Dnes nejčtenější

.