Zavřít reklamu

Vždy jsme si říkal, že svěřovat ty nejosobnější údaje dvojici polských emigrantů není nejlepší nápad, ovšem na druhou stranu mě vždy uklidňoval pocit, že je na světě zhruba sedm miliard důležitějších lidí než jsem já. Nyní se však ukazuje, že Sergey Brin a Erik Schmidt spolupracovali s nechvalně proslulou NSA víc, než je zdrávo. K novinářům se totiž dostaly maily mezi generálem Keithem Alexanderem z NSA a dvojicí zakladatelů společnosti Google, Sergeyem Brinem a Erikem Schmidtem. V mailech Alexander, který je nejvyšším představitelem NSA mluví o předchozích schůzkách a zároveň zve dvojici nejvlivnějších lidí v IT businessu na další schůzku, na které se projednává nebezpečí mobilních hrozeb.

„Spoluúčast Googlu na zdokonalení, zprovoznění a nasazení řešení je nezbytně důležitá,“ uvedl  Alexander.  Erik Schmidt reagoval na generálův mail následovně: „Bohužel v daném termínu se s vámi nemůžeme sejít, rádi vás však uvidíme někdy jindy“. Schůzka se týkala konkrétně projektu ESF, tedy Enduring Security Framework, na němž se podílí ministerstvo vnitra ve spolupráci s ministerstvem obrany a 18 nejdůležitějšími technologickými společnostmi světa. Alexander v jednom z emailů také upřesnil, že NSA spolupracuje se společnostmi Intel, AMD, Dell, HP a Microsoft. Problém který se tato skupina v rámci ESF snažila vyřešit se měl týkat BIOSu počítačů, které byly naprogramovány tak, aby dokázaly poskytovat informace z počítače čínské vládě.

Dále se pak Alexander snažil získat podporu Googlu pro boj s mobilními hrozbami a snažil se společnost zapojit do skupiny, kterou podle informací z mailů tvořil Apple a Microsoft. V jednom z mailů následně Alexander uvedl, že děkuje hlavním expertům Google za pomoc s programem ESF. Vše by bylo možné nechat bez povšimnutí, kdyby se však celý Google stejně jako jednotlivci Erik Schmidt a Sergey Brin nedistancovali od jakékoli spolupráce s NSA a neuvedli, že cokoli, co měl Google s NSA společného bylo vynuceno zákonem a Google nikdy nespolupracoval s NSA dobrovolně. Nyní se však ukazuje, že vztah Google a NSA byl mnohem osobnější, než se kdy zdálo.

iPhone_5s_dock

Dnes nejčtenější

.