Zavřít reklamu

Google tento týždeň dobehol konkurenciu a bez väčších fanfár vydal aplikácie Google Docs a Google Sheets pre iOS. S vydaním týchto aplikácií sa uzatvoril kruh a na iOS tak oficiálne začal boj o priazeň užívateľov. Na platforme sa teraz totiž nachádzajú všetky tri najrozšírenejšie kancelárske sady a tak záleží už len na samotných užívateľoch, pre akú službu sa rozhodnú. Bude to iWork, Office alebo Google Drive? S tým vám môžu pomôcť naše recenzie. A dnes k našim recenziám pribudne ďalšia, recenzia na Google Docs.

Začnime stručným popisom toho, čo vlastne Google Docs umožňuje. Táto bezplatná aplikácia vám umožní upravovať, prehliadať a vytvárať nové dokumenty, ktoré sa ukladajú na Google Drive alebo dočasne do offline pamäte zariadenia, podobne ako je tomu pri iWork. Dá sa pritom povedať, že spôsob, akým funguje cloud a ukladanie v Google Docs, má bližšie k iWork, než k Office Mobile. Najprv vytvoríte dokument, pomenujete ho až potom ho budete upravovať. Samozrejme, ukladanie je tu automatické a prebieha od momentu vytvorenia dokumentu. V Office Mobile naopak užívateľ najprv začne písať dokument a až potom ho musí manuálne uložiť. Preto v prípade, že vám aplikácia náhodou spadne, prichádzate o všetky neuložené zmeny.

Google Docs má síce z hľadiska ukladania blízko k iWork, svojimi funkciami však konkuruje Office Mobile od Microsoftu. Google Docs totiž ponúka iba základné funkcie úpravy textu a to ako na iPhone, tak na iPade. V aplikácii tak môžete iba upravovať text, no nepridáte sem žiadne tabuľky ani obrázky a tak sada zaostáva za konkurenciou, aspoň na iPade. Ani ponuka písem tu nie je príliš obsiahla, je ich len 11 a základným je Arial. Nechýba tu ale ani Courier New či Times New Roman.

Čo mi osobne prišlo zaujímavé, je to, akým spôsobom funguje užívateľské rozhranie. Je intuitívne a panel s nástrojmi sa nachádza vo vrchnej časti obrazovky a užívateľ ho môže posúvať zľava doprava, aby našiel, čo potrebuje. Človek v ňom ale nájde len tie najzákladnejšie možnosti a tak tu vôbec nemusíte hľadať možnosť vytvoriť tabuľku alebo vkladať obrázky. Pri písaní som si tiež všimol, že aplikácia vôbec nemá vstavanú podporu pre tradičné gesto na kopírovanie textu. Miesto toho musíte zvýrazniť slovo a ťahať modré čiary po celej ploche, ktorú chcete skopírovať.

Nakoniec, jedna vec ktorá sa mi zdá pomerne nelogická, súvisí so zatváraním dokumentov. Úpravy dokumentu dokončíte kliknutím na modré tlačidlo v ľavom hornom rohu obrazovky. No keď naň kliknete, miesto návratu do ponuky dokumentov sa vám dokument otvorí v režime čítania a do menu sa musíte vrátiť opätovným ťuknutím do ľavého rohu. V režime čítania človek vidí štyri tlačidlá. Tie mu umožňujú pridať komentáre, sledovať ďalších čitateľov dokumentu, hľadať v dokumente a v neposlednom rade mu umožnia pristupovať k informáciám o dokumente.

Samotná aplikácia je dostupná úplne zadarmo pre všetky iOS zariadenia, ktoré využívajú operačný systém iOS 7.0 alebo novší. Podmienkou je mať účet Google Account, ktorý si môže aplikácia prevziať z dát, ktoré sú uložené v pamäti vášho zariadenia. Ak ste teda prihlásení k svojmu Google účtu v Safari, rozhodne vás prekvapí, že práve tento Google účet vám aplikácia navrhne ako účet, s ktorým budete Google Docs využívať. Čo poteší ďalej je veľkosť aplikácie. Je totiž oveľa menšia, než Office Mobile alebo Pages a tak ju môžete bez väčších obáv stiahnuť aj s mobilným internetom. Veľkosť inštalačného balíku v iTunes App Store je 19,9 MB, no po nainštalovaní na vaše zariadenie zaberá 38,9 MB. Samozrejme, ak nepočítame dokumenty, ktoré si aplikácia stiahne z Google Drive.

google-docs-recenzia-iphone-3
google-docs-recenzia-iphone-4

Dnes nejčtenější

.