Zavřít reklamu

Kauza okolo aktivít NSA vyvolala množstvo kontroverzie zvlášť po tom, ako Edward Snowden odhalil, že do akcie boli zapojené aj spoločnosti ako je Microsoft či Apple. Práve Apple sa ako jeden z prvých pokúsil ujasniť, ako to vlastne s programom PRISM bolo v skutočnosti a tak aspoň čiastočne zažehnal obavy niektorých užívateľov. No najnovšie chce Apple spraviť ďalší krok v prospech svojich zákazníkov. Ak vláda náhodou prejaví záujem o prístup k vašim informáciám, Apple vás o tom bude informovať, aby tieto činnosti neboli utajené.

Rozhodnutie ale môže predstavovať dvojsečnú zbraň. Ak si totiž vláda vyžiada prístup k informáciám o podozrivej osobe, potom má daná osoba dostatok času na to, aby sa pokúsila zničiť akékoľvek dôkazy o trestnej činnosti a vytvoriť dôkazy, ktoré svedčia v ich prospech. Je teda otázne, ako bude celý systém fungovať tak, aby nebol zneužitý v prospech kriminálnikov. Rozhodnutie je ale v súlade so zákonmi v USA, kde by polícia mala upozorniť podozrivú osobu na to, že po nej pátra. Existuje však aj výnimka, podľa ktorej môžu vyšetrovatelia prehľadať majetok podozrivej osoby bez toho, aby ju museli informovať. S novelou trestného zákona je toto možné učiniť pri prakticky každom trestnom čine.

Hovorkyňa spoločnosti Apple potvrdila, že Apple plánuje zverejniť aktualizované zásady ochrany osobných údajov na konci mája / května. Do pravidiel bude pridaný bod, v ktorom Apple bližšie objasní, čo bude robiť v prípade, že si vláda vyžiada prístup k dátam užívateľa. Apple plánuje upozorňovať užívateľov vo „väčšine prípadov“. Pokiaľ si ale prístup k informáciám vyžiada FBI alebo FISC v záujme národnej bezpečnosti, Apple nebude o žiadosti informovať vôbec.

prism-slide
*Zdroj: Washington Post

Dnes nejčtenější

.