Zavřít reklamu

Nokia, to nebol len výrobca telefónov. Bol to výrobca legiend. Nokia totiž stála za niekoľkými nezabudnuteľnými produktami, ktoré jednoducho mali svoj X faktor a nepotrebovali k tomu najnovší procesor, dotykový displej ani nič iné. Nokia 3310, najslávnejší mobil všetkých čias, ponúkala okrem nezničiteľného šasi aj nezabudnuteľné hry. Hadík a Space Impact, práve tieto dve hry definovali vtedajšie mobilné hranie a ľudia pri nich vedeli stráviť dlhý čas. Pozerám sa na dátum, je rok 2014 a musím priznať, že tie časy, kedy bol Space Impact súčasťou najslávnejšieho telefónu na svete, sú preč. Alebo ani nie?

V hlbinách iTunes App Store sa mi totiž podarilo nájsť skoro identickú repliku tejto legendy. A nájdete ju celkom jednoducho, volá sa Space Impact, presne tak ako pôvodná hra. V čom sa ale táto verzia odlišuje od tej, ktorú poznáme z Nokie 3310? Predovšetkým je plne optimalizovaná pre dotyk a herná plocha zaberá celú obrazovku. Na jednu stranu je výhoda, že máte hru na väčšej obrazovke, než pred 15 rokmi, na druhú stranu pre vás bude spočiatku problém inovovaná ovládacia schéma. Vašu loď totiž ovládate tak, že pohybujete prstom po obrazovke a vaša loď smeruje práve k vášmu prstu. Strieľanie sa našťastie nachádza v pravom dolnom rohu obrazovky, kde môžete po tlačítku buď ťukať alebo ho držať v pravidelných intervaloch. Uprostred dolnej časti obrazovky sa tiež nachádza tlačidlo na laser, ktorý môžete vystreliť v prípade, že obyčajné strieľanie nestačí a musíte na mimozemšťanov použiť niečo silnejšie.

space-impact-1

Space Impact pre iOS, presne tak ako originálna verzia, ponúka 8 levelov. Jednotlivé úrovne sú prakticky totožné s tými na 3310-ke, no niektoré levely sa odlišujú grafickým spracovaním. Niektoré levely boli pôvodne tmavé, no teraz v nich prevláda „prázdne“ pozadie, ktoré je obohatené iba o okolité prostredie, ako je napríklad povrch planéty alebo vnútro jaskyne. Vynovené prostredie si počas hrania príliš neuvedomujete, no ak si pamätáte pôvodnú hru, potom vás zaskočí, ako je tu spracovaný posledný level. Na môj vkus bol totiž spracovaný až príliš jednoducho oproti pôvodnej verzii. Na druhú stranu by to mal človek chápať kvôli tomu, že hra v tej dobe vôbec nebola stavaná na dotykovú obrazovku a vďaka dotykovému ovládaniu by bol posledný súboj zrejme ťažší. Ostatné levely sú však spracované veľmi dôveryhodne a človek má miestami pocit, že hru programovali samotní majstri z Tampere. Autor Space Impactu pre iOS je Gábor Eszenyi. Ten po boku plnej verzie hry vydal aj bezplatnú demo verziu, ktorá môže ľuďom ukázať, ako sa hra ovláda.

space-impact-3

Nakoniec by bolo dobré zhrnúť si zaujímavosti. Hra ponúka okrem iného možnosti úpravy prostredia a to tak, že vám umožní nastaviť, ktorým smerom má byť orientovaný obraz a aké má mať podsvietenie. Prvá možnosť je veľmi potešujúca, keďže sa vám vďaka nej nestane, že by ste omylom otočili displej pri nakláňaní zariadenia. Druhá možnosť pre zmenu slúži ako taký bonus, ak chcete zažiť skutočne nostalgický výlet do minulosti. Aby bol pôžitok z hrania najlepší, odporúčam tradičnú „Nokiácku“ zelenú farbu. Posledná vec, na ktorú musím upozorniť, je, že hra nefunguje na iPade. Aj keď iPad ponúka väčší displej a dokáže rozbehnúť aplikácie pre iPhone v „okne“, pri hraní na iPade bude prostredie rozhádzané a nielen, že nebudete vidieť vôbec nič, ale nebudete môcť nič zničiť a nič pre zmenu nebude môcť zničiť vás, aj keď to do vás narazí. S týmto problémom som sa stretol na iPade mini 1. generácie.

space-impact-2

Dnes nejčtenější

.