Zavřít reklamu

Google a niekoľko ďalších výrobcov v posledných rokoch vydali zopár zariadení, ktoré niesli pomenovanie Nexus. Nexus bola séria smartfónov a tabletov, na ktorých vývoji sa priamo podieľala spoločnosť Google a ktoré ponúkali Android vo svojej najčistejšej podobe. Práve preto si Nexus získal prívlastok „iPhone vo svete Androidu“, keďže tu nebola žiadna nadstavba a zariadenia obdržali update na nový operačný systém prakticky okamžite. Lenže vyzerá to, že Nexus končí a Google ho nahradí projektom Android Silver.

Projekt, ktorý dnes potvrdili štyri nezávislé zdroje, by mal predstavovať dramatickú zmenu v stratégii Googlu. Google chce totiž vďaka projektu vyriešiť problém so softvérovými aktualizáciami u jednotlivých telefónov. Dnes je na Androide celkom bežné, že zatiaľ čo majitelia telefónu u jedného operátora obdržia aktualizáciu v týchto dňoch, u iného operátora sa aktualizácia objaví až s niekoľkodňovým oneskorením. Na tom sa podieľa hlavne skutočnosť, že zariadenia sú prispôsobované pre potreby jednotlivých operátorov a výrobcovia tak musia vytvoriť niekoľko rôznych verzií aktualizácie. To by sa ale malo s príchodom Android Silver zmeniť, keďže Google chce prebrať plnú moc nad operačným systémom na „Silver“ zariadeniach.

Samotné zariadenia budú musieť spĺňať podmienky stanovené Googlom, v opačnom prípade nebudú môcť byť klasifikované ako Android Silver zariadenia. Navyše sa má jednať o high-end zariadenia, na ktorých by dnes mali pracovať spoločnosti Motorola a LG, no Google už rokuje aj so Samsungom, HTC a Sony. Platforma Android Silver by sa mala objaviť už tento rok v USA, kde chce Google do projektu vložiť 1 miliardu dolárov. Projekt sa má čoskoro rozvinúť aj na ďalšie rozvinuté trhy a neskôr aj do zvyšných častí sveta.

*Zdroj: The Information

Dnes nejčtenější

.