Zavřít reklamu

Len ťažko by ste hľadali argument voči tvrdeniu, že Nokia je najslávnejšou mobilnou spoločnosťou na svete. Spoločnosť, ktorá stála za množstvom jedinečných telefónov, však už končí svoju púť a stáva sa súčasťou Microsoftu, ktorý ju premenoval na Microsoft Mobile. V súvislosti s touto udalosťou sa na internete objavilo množstvo článkov, ktoré oslavovali portfólio starej známej Nokie a ukazovali, že pred 10 až 15 rokmi nemala problém inovovať. Stála totiž za prvými smartfónmi, „hernými“ telefónmi a nakoniec aj za slávnou 3310, ktorá je opradená množstvom mýtov.

Mobily však nie sú jediné produkty, ktoré Nokia vyrobila a ako odhalil Digitoday, spoločnosť v roku 2001 vyvinula svoj prvý tablet. Nokia M510 bol jedným z prvých tabletov na svete, ktorý podporoval internet, ale Nokia ho nakoniec nikdy nevydala, no exempláre ostali dodnes. Spoločnosť totiž svoj projekt zrušila doslova na poslednú chvíľu, pretože už stihla vyrobiť prvých 1 000 kusov tabletu. Dnes ale na svete existuje už len asi 130 kusov, pričom každý člen vývojového tímu dostal jeden kus zadarmo. Takmer 900 zvyšných kusov nechala Nokia zničiť. Dôvod bol ten, že obchodný prieskum Nokie zistil, že ľudia nemajú záujem o takýto produkt a tak sa ho spoločnosť rozhodla zrušiť. Ktovie, keby s ním prišla, možno by spravila „tabletovú“ revolúciu už v roku 2001 a my by sme nemuseli čakať do roku 2010.

Tablet bol na tú dobu naozajstnou inováciou, ak si odmyslíme váhu 1,8 kilogramu. Nokia Web Tablet ponúkal 10-palcový LCD displej s rozlíšením 800 × 600 bodov a nepodporoval iba prsty, ale aj stylus. Tablet využíval operačný systém Epoc, predchodcu moderného Symbianu. V systéme bol predinštalovaný e-mail, kalendár, poznámková aplikácia Noticeboard a prehliadač Opera. Podporoval USB, PS/2 a dokonca podporoval WiFi s rýchlosťou 11 Mbps. Na jeho zadnej strane sa nachádzal stojan podobný tomu, aký sa nachádza aj na tabletoch Surface. Jediné, čo mohlo ľuďom prekážať, bola výdrž batérie. Zatiaľ čo telefóny od Nokie sme nabíjali každú nedelu, tablet od Nokie vydržal len 4 hodiny používania.

Tablet-with-one-of-the-creators
Noticeboard
Email-client
*Zdroj: PhoneArena

Dnes nejčtenější

.