Zavřít reklamu

Áno, používať klávesnicu k iPhone je celkom atypické. Lenže je v dnešnej dobe niečo typické? Ľudia telefonujú hodinkami, nechajú sa navigovať okuliarmi a čoskoro budú ovládať elektroniku vo svojej domácnosti hlasom. Svet už nie je to čo býval a dnes človek na svoju prácu použije skôr telefón alebo tablet s dotykovou obrazovkou, než aby musel zapínať svoju lampičku G4 alebo notebook s Windows a slabou výdržou batérie. Dnes sedím pri svojom stole a namiesto počítaču mám na ňom položený svoj iPhone 4. Telefón je opretý o stojan, prehráva hudbu a na jeho obrazovke beží Office Mobile. No pred telefónom je ešte jedna vec – bezdrôtová klávesnica od Kanexu.

Práve túto klávesnicu dnes budem recenzovať. V skratke sa jedná o Bluetooth klávesnicu, ktorú je možné bezdrôtovo pripojiť k trom zariadeniam. Ak sledujete náš web dlhodobo, potom viete, že podobný koncept využíva aj klávesnica Solar K760 od Logitechu. Klávesnicu Kanex je však možné pripojiť k štyrom zariadeniam, pričom posledné sa pripája pomocou USB káblu. Ten je súčasťou balenia, ktoré mimo iného obsahuje aj sadu dvoch AAA batérií a plastový stojan pre iPhone alebo iPad. Plastová je aj samotná klávesnica, čo sa nemusí páčiť ľuďom, ktorí sú zvyknutí na prémiové materiály, aké dnes používa Apple u svojich produktov. To však dizajnéri z Kanexu kompenzujú tým, že klávesnicu obohatili o bielo-šedý dizajn, aký perfektne ladí k zariadeniam spoločnosti Apple.

Že je klávesnica určená primárne pre zariadenia spoločnosti Apple, potvrdzujú aj klávesy Control, Option a Command. Po ich boku tu však nájdete aj Home Button a tlačítko pre Spotlight. Pokiaľ patríte k užívateľom, ktorí využívajú skôr alfabetickú časť klávesnice, potom vám používanie nebude robiť problém. Ak však plánujete využívať klávesy v spodnej časti obrazovky, potom vám môže prst sem-tam zablúdiť na Home Button, ako sa to stalo mne. Kanex sa snažil myslieť na všetko a tak tu nájdeme aj klávesy F1 až F15, ktoré budete používať aj pri iOS zariadeniach. Umožnia vám totiž ovládať hudobný prehrávač, zamykať a odomykať zariadenie a predovšetkým prepínať sa medzi zariadeniami, pokiaľ máte v pláne používať klávesnicu naraz s viacerými zariadeniami. Prepínanie je veľmi rýchle a stačí, aby užívateľ stlačil jedno z troch či štyroch tlačidiel. Na druhú stranu tu chýba tlačidlo pre otvorenie SuperDrive mechaniky. To však pri nových počítačoch nepredstavuje vážny problém.

Pri používaní s iOS 7 som si všimol, že klávesnica viac-menej stavia na intuitívnosť a tlačítko Spotlight vám vôbec nezapne túto aplikáciu. Neviem, čím je toto zapríčinené, no môže sa na tom nepriamo podieľať intuitívnosť iOS 7, kde sa už Spotlight vysúva gestom. Taktiež, ak chcete zapnúť hudbu bez toho, aby ste sa museli dotknúť obrazovky, potom ju budete musieť zapnúť s pomocou Siri alebo Voice Control na starších zariadeniach. Rozhodne však poteší, že pri väčšine aplikácií s ňou budete môcť používať klávesové skratky, napríklad pre vkladanie špeciálnych znakov alebo kopírovanie textu. Prekvapivo ak stlačíte Home Button a Power Button, viete spraviť screenshot.

Klávesnica funguje s drvivou väčšinou aplikácií, ktoré boli vyvinuté pre iPhone a iPad, ale ako som si všimol pri písaní recenzie, klávesnica nespolupracuje príliš dobre s aplikáciou Office Mobile. Dochádza tu totiž k problému, ktorý bráni užívateľom používať šipky a tak keď človek spraví chybu, musí sa premazať naspäť k slovu, v ktorom spravil chybu. Ďalšia chyba súvisí s mäkčeňmi a dĺžňami. V Office Mobile sa vám pri písaní slov s týmito znakmi stane, že ich aplikácia napíše automaticky pred písmeno a zároveň k písmenu, ktoré ste chceli pozmeniť. S touto chybou som sa stretol ale len pri Office Mobile, u ostatných aplikácií typu Pages mi to nerobilo problém. Dá sa teda skôr povedať, že sa chyba nachádza na strane Microsoftu.

BTKEY_Perspective

Lenže ako som už vravel, zopár chýb súvisí aj so samotným systémom iOS. Vzhľadom k súčasnému vzhľadu multitaskingu na iOS 7 by nebolo na škodu pohybovať sa medzi otvorenými aplikáciami šipkami a otvárať ich enterom. S tým však nepočítajte, aplikácie budete musieť aj naďalej otvárať dotykom. Rovnako som si všimol, že iOS zariadenia nereagujú na tlačítka pre zmenu úrovne podsvietenia. Apple pritom umožňuje túto vlastnosť hravo zmeniť pomocou Control Center, kde viete mimo iného ovládať hudbu a spúšťať ďalšie mini-aplikácie.

Ak je niečo, čo by mohlo užívateľom prekážať, potom je to veľkosť klávesnice. Kanex, narozdiel od Logitech, je totiž plnohodnotná počítačová klávesnica, na ktorej nechýba Num Pad a rozmerovo sa tak skôr vyrovná „plnej verzii“ klávesnice od Apple, než k menšej bezdrôtovej verzii klávesnice, ktorá je menšia a ľahšie sa s ňou pohybuje. Svojimi rozmermi je klávesnica dokonca taká dlhá, ako staršia klávesnica spoločnosti Apple, ktorá bola dodávaná na začiatku minulého desaťročia. Pokiaľ ešte aj dnes používate Mac so SuperDrive mechanikou, potom vás sklame, že na klávesnici nenájdete tlačidlo pre otvorenie mechaniky. Budete tak musieť použiť alternatívny spôsob, pri ktorom myšou presuniete ikonu DVD do koša.

BTKEY_Callouts
Resumé

Klávesnicu Kanex môžeme pokladať za kancelárske riešenie pre ľudí, ktorí pracujú vo firmách s kultúrou BYOD. Práve možnosť spárovať klávesnicu s tromi Bluetooth zariadeniami a jedným USB zariadením je niečo, čo v čase cloudu ruší hranice medzi mobilom, tabletom a počítačom, ak ich používate predovšetkým na prácu s dokumentami a využívate skôr kancelárske nástroje. Je ale treba brať do úvahy, že niektoré aplikácie nemusia byť plne prispôsobené pre bezdrôtové klávesnice a tak keď ju používate s Office Mobile na iPhone, narazíte na problémy s funkčnosťou niektorých prvkov. Iné aplikácie však fungujú spoľahlivo a ich používanie by nemalo robiť problém. Práve naopak, tradičné zvuky klávesnice môžu ľudí príjemne prekvapiť v čase dotykových obrazoviek. Rozhodne by som nerátal s tým, že sa jedná o klávesnicu na časté prenášanie. Je to veľká klávesnica, ktorá by mala mať jedno miesto a tým miestom je pracovný stôl, na ktorom bude ležať a čakať, až sa k nej pripojí iPad, iPhone, Mac alebo iné zariadenie. Celkom prekvapivo ju viete prepojiť aj s PlayStation 3, Apple TV 2. a 3. generácie a v zozname kompatibility nechýba ani Windows. Pre používanie s jablčnými zariadeniami je však treba mať Mac OS X alebo iOS 4.0 a novší.

  • Klávesnici Kanex Multi-Sync si můžete zakoupit přímo zde.
BTKEY_Synced

Dnes nejčtenější

.