Zavřít reklamu

Zákonodarci v Kalifornii sa začali koncom minulého roku zaoberať otázkou kradnutia telefónov a navrhli spôsob, akým by sa dalo vyhnúť krádežiam telefónov. Zákonodarci totiž navrhovali, aby sa vo všetkých mobilných zariadniach, ktoré budú predávané na území Kalifornie, nachádzali špeciálne „Kill Switch“ spínače, ktoré by bolo možné aktivovať na diaľku. Tieto spínače by boli ukryté vo vnútri zariadenia a po prijatí príkazu od výrobcu by okamžite zablokovali zariadenie, ktoré by následne zlodej nemohol používať.

Otázkou sa zaoberal mimo iného senátor Mark Leno a obhajca dištriktu San Francisco, George Gascon. Zákon však bol zamietnutý a to z toho dôvodu, že nezískal dostatočný počet hlasov potrebných pre jeho schválenie. Aby bol zákon schválený, bolo treba získať aspoň 21 hlasov, no za schválenie zákona hlasovalo iba 19 ľudí, 17 ľudí bolo proti. Senátor Mark Leno sa však vyjadril pre CNET, že s návrhom ešte neskončil a budúci týždeň chce spustiť ďalšie hlasovanie, pri ktorom sa už môže názor niektorých politikov zmeniť. George Gascon bol z výsledku hlasovania sklamaný a vyjadril sa, že 17 ľudí, ktorí hlasovali proti, hájili zisky multimiliardových spoločností a ich partnerov.

Jednou zo spoločností, ktoré by v prípade schválenia zákona museli do svojich zariadení vložiť „Kill Switch“, je aj spoločnosť Apple. Tá nielen, že predáva mobilné telefóny na území Kalifornie, ale ešte tu má aj svoje oficiálne sídlo. Apple však potvrdil, že mu nerobí problém chrániť majetky svojich zákazníkov. Na minuloročnej WWDC 2013 totiž predstavil funkciu Activation Lock, ktorá od užívateľa vyžaduje zadanie Apple ID a hesla po tom, ako sa užívateľ rozhodne obnoviť zariadenie a vyčistiť jeho obsah. Spoločnosť tvrdí, že práve toto by malo zabrániť zlodejom v používaní odcudzených zariadení a vzhľadom k tomu, že je treba aktivovať zariadenia pripojením k WiFi sieti, pôvodní majitelia môžu získať údaje o polohe svojho zariadenia. Niektorí zlodeji však využívajú túto funkciu vo svoj prospech a rozhodnú sa tieto zariadenia predať na súčiastky. Prekvapivo, zmienky o funkcii Activation Lock sa ukrývajú aj v systéme iOS 6.1.3, pokiaľ sa rozhodnete spraviť downgrade z iOS 7. Je však nutné poznamenať, že takáto operácia vyžaduje viac skúseností.

activationlock
*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.