Zavřít reklamu

Společnost Google a Apple se již několik let drží na prvních příčkách, co se oblíbenosti zaměstnavatelů v IT sektoru týká. Téměř každý, kdo nechce vytvářet vlastní business ale chce se v IT sektoru zaměstnat touží po práci v Google nebo v Applu. Bohužel se právě tato dvojice společností spolu s dalšími giganty ze Silicon Valley dohodla na tom, že si nebudou navzájem přetahovat své zaměstnance a tím ušetří miliardy dolarů na platech. Kartelová dohoda mezi americkými technologickými giganty je samozřejmě nezákonná, ovšem u soudu podle všeho nakonec neskončí.

Společnosti Apple, Google, Intel a Adobe Systems čelily žalobě 64 000 zaměstnanců, kteří se domáhají odškodného, právě za to, že si manažeři společností nemohly jednotlivé zaměstnance přetahovat. To samozřejmě ovlivnilo platy jednotlivých zaměstnanců. Když jste totiž nastoupili například do Google, společnost moc dobře věděla, že vás nemohou ostatní velké společnosti lákat vyšším platem a dalšími benefity a tak neměl Google motivaci zvyšovat váš plat, protože věděl, že v rámci IT nemáte stejně kam odejít.

Zaměstnanci podle žalobce přišly od roku 2005 do současnosti až o devět miliard dolarů, které by jinak společnosti vynaložily na zvýšení jejich platů. Společnosti se však soudu rozhodly vyhnout a tak se dohodly na zaplacení 324 milionů dolarů jako odškodného. Ani jedna z uvedených společností se nechtěla k dohodě vyjádřit. Jediné Adobe uvedlo, že se do dohody nikdy nezapojilo a společnost si není vědoma žádného nelegálního jednání. Přesto se však rozhodla zaplatit odškodné, aby nedošlo k dalším zbytečným výdajům. Advokátka zastupující zaměstnance s dohodou souhlasí a uvedla, že jde o skvělé řešení.

Jak vypadá práce v Google?

*Zdroj: reuters.com

Dnes nejčtenější

.